Rzeka Wieprz – turystyka kulinarna

W dzisiejszym artykule chciałabym przybliżyć geograficznie, turystycznie oraz kulinarnie rzekę Wieprz. Jest to rzeka bardzo malownicza i interesująca pod względem flory i fauny. Na początek przedstawię położenie – jest to rzeka płynąca we wschodniej części Polski. Powierzchnia dorzecza to aż 10,4 tys. km², natomiast jej długość wynosi 303 kilometry. Uchodzi do Wisły w okolicach Dęblina, jej źródło to okolice Wieprzowego Jeziora w pobliżu Tomaszowa Lubelskiego. Jej główne dopływy to m.in. Irenka, Por, Świerszcz, Żółkiewka, Świnka, Bylina, Bystrzyca i Tyśmiennica. Jest rzeką dość mocno meandrującą oraz posiada dużą ilość zakol, dzięki temu znajdziemy tutaj miejsca gdzie prądu praktycznie nie ma. W takich miejscach woda jest dość głęboka nawet do ponad 2 metrów.

Nad środowym biegiem Wieprza został utworzony w 1990 roku Nadwieprzański Park Krajobrazowy. Znajduje się on na styku dwóch wielkich jednostek fizjograficznych: Wyżyny Małopolskiej i Niżu Zachodniorosyjskiego. Powierzchnia parku wynosi 4432 ha, a otulina 13059 ha. Nadwieprzański PK charakteryzuje się bardzo zróżnicowanym krajobrazem. W części północnej najdziemy miejsca płaskie pod względem ukształtowania terenu (Polesie Lubelskie), jak i również zespoły wydm wraz z równinami akumulacyjnymi pochodzenia rzecznego i jeziornego. Dalej na południu znajduje się płaska i wilgotna dolina Wieprza. W krajobrazie parku dominują… (aby zobaczyć resztę artykułu przejdź dalej)

Strony: 1 2 3

Jeden komentarz do Rzeka Wieprz – turystyka kulinarna

  1. Byłem w wakacje nad rzeką Wieprz. Mała rzeczka ale bardzo urokliwa. Super miejsce dla wędkarzy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *