Kuchnia polska – ryby

“Symbol Wigilii karp, drapieżny szczupak, bałtycki śledź a może rzeczny węgorz. Jaka ryba najczęściej gości na naszych stołach?  Jak na przestrzeni lat zmieniały się kulinarne smaki Polaków?”.

Na przełomie wieków sposób przyrządzania potraw z ryb zmieniał się w zależności od panującej mody, nowości kulinarnych sprowadzanych przez książęta na dwory i dalej do wiejskich chat. Dzięki wielowiekowej tradycji połowu i jedzenia ryb, wpływu kultur całej Europy mamy dziś tak bogatą w przepisy kuchnię.
Pierwsze wzmianki o sposobach odżywiania na ziemiach położonych nad Wisłą i Odrą pojawiły się już w XII wieku za sprawą Galla-Anonima, który to w swojej kronice pisze o… (aby zobaczyć resztę artykułu przejdź dalej)

Strony: 1 2 3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *