Ryba w Kraju Kwitnącej Wiśni

ryby, przepisy, japonia, kuchnie świataKiedy poproszono mnie  o napisanie tego artykułu w głowie, jak po naciśnięciu niechcianego przycisku z napisem „ nie dotykać” otworzyły się drzwi pod nazwą  „wątpliwości”. Tak oto została zachwiana moja wiara w powodzenie tego przedsięwzięcia. Dlaczego? Po pierwsze, co ja przy mojej fascynacji klimatami Dalekiego Wschodu wiem na temat tak sprecyzowanego zagadnienia jak kuchnia japońska? Po drugie czy da się tak różną od europejskiej sztukę kulinarną opisać?
No cóż, po dłuższej walce z samą sobą stwierdziłam, że „rzut oka” za kurtynę symbolizującą różnice kulturowe między naszymi krajami nie zaszkodzi.

 

Japonia
We wstępie należy wspomnieć co nieco o samym kraju i jego geografii. Japonia po japońsku 日本- Nihon lub sushi, japonia, kuchnie świata, ryby, przepisyNippon jest położona na szeregu wysp, nic więc dziwnego , że dieta jego mieszkańców bogata jest w ryby, warzywa, owoce morza i w znacznie mniejszym stopniu niż europejska, mięso. Jako ciekawostkę można tu dodać również, że… (aby zobaczyć resztę artykułu przejdź dalej)

Strony: 1 2 3 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>