Symbol Walencji – paella

ryby, przepisy, owoce morzaNazwa tej potrawy pochodzi z łaciny – patella – oznacza ono metalowe naczynie, które Rzymianom służyło do składnia ofiary bogom. Jest to potrawa hiszpańska pochodząca z Walencji. Mieszkańcy Walencji uważają, że paella jest symbolem ich regionu i kultury. Powszechnie znane są trzy typu paelli: paella Valenciana, paella z owocami morza oraz paella mieszana.
Oczywiście dzisiejszy artykuł jest poświęcony paelli z owocami morza. Regionalne nazwy to Paella marinera lub Paella de marisco. Jej głównym składnikim, tak jak każdej paelli jest ryż. Powinno używać się do jej przygotowania ryżu średnioziarnistego. Bardzo ważne jest żeby nie był on rozgotowany. Charakterystyczną cechą tej potrawy jest jej bardzo intensywny kolor żółty, bądź pomarańczowy. Kolor ten otrzymujemy po przez dodanie sporej ilości szafranu. Z warzyw dodaje się… (aby zobaczyć resztę artykułu przejdź dalej)

Strony: 1 2 3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *