Fascynujący ryż

Od dłuższego czasu w mojej kuchni eksperymentuję z ryżem. Jest to produkt zdrowy i pożywny. Dostarcza mnóstwo energii, dzięki zawartym w nim węglowodanom złożonym. Nie zawiera tłuszczu oraz cholesterolu, jest bardzo lekkostrawny. Dzięki jego spożywaniu dostarczamy naszemu organizmowi odpowiednią porcję białek, jest to doskonałe źródło witamin z grupy B oraz wielu innych minerałów. Stanowi bazę wielu potraw, ze względu na wyjątkowe walory smakowe. Można przygotować z niego sałatki, główne dania, ale także desery oraz wykorzystać jako dodatek do zup.
Istnieje wiele odmian ryżu m.in. ryż arborio, basmanti (niezwykle aromatyczny), ryż brązowy, czarny, czerwony oraz dziki, ze względu na wielkość ziarna występują odmiany krótkoziarniste, średnioziarniste i długoziarniste.

Polecam każdemu zapoznać się osobiście z każdym rodzajem smaku i aromatu ryżu, w trakcie gotowania. Idealną pozycją książkową, która to ułatwi jest książka kucharska “Dania z ryżu” Rachel Lane i Carla Bardi. Wspaniała pozycja dla każdego kucharza. Pięknie wydana, ponad 140 przepisów z niesamowicie smakowitymi fotografiami. Osobiście wypróbowałam z niej kilka przepisów. Polecam Risotto z owocami morza, z wędzonym łososiem, sałatkę ryżową z tuńczykiem i piklami, paella z owocami morza – jednak jest ich o wiele więcej. Najważniejsze, że można w niej znaleźć mnóstwo przepisów na dania z rybami i z owocami morza. Te bardziej popularne i te mniej, dla kogoś kto dopiero zaczyna swoją przygodę w kuchni i dla kogoś kto pragnie zdrowo i smacznie zjeść.
Na samym początku książki jest rozdział, który obrazowo tłumaczy Nam do jakiej kategorii trudności możemy zaliczyć dany przepis (bardzo ułatwia to wybór przepisu w zależności jaki czas… (aby zobaczyć resztę artykułu przejdź dalej)

Strony: 1 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>