Ryż po tajsku

ryby, przepisy, owoce morza, krewetkiSKŁADNIKI:
– półtorej szklanki ryżu jaśminowego
– 2 łyżki oleju roślinnego
– ¾ szklanki mleczka kokosowego
– 2 i pół szklanki gorącego wywaru z warzyw
– duża czerwona papryczka chili, oczyszczona z pestek i pokrojona
– 2 drobno posiekane ząbki czosnku
– mała posiekana cebula
– sól
– pieprz
– ogórek, przekrojony wzdłuż na pół i pokrojony
– 400g obranych krewetek
– sok z jednej limonki
– pół szklanki listków kolendry (świeżych)
– pokrojona limonka do podania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Płuczemy ryż po zimną, bieżącą wodą, aż woda będzie prawie czysta. Na sporej patelni lub w woku rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy cebulę, czosnek i chili. Smażymy na średnim ogniu 3-4 minuty, cały czas mieszając. Dodajemy ryż, mleko kokosowe i… (aby zobaczyć resztę przepisu przejdź dalej)

Strony: 1 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>