Smaczna ryba na obiad

Praktycznie w każdej rodzinie rybę spożywamy raz w tygodniu. Ten dzień to piątek. Zazwyczaj wtedy zastanawiamy się jaką rybę podać na obiad. Bardzo często nasze przygotowania kończą się na przyrządzeniu zwykłego, smażonego fileta. Oczywiście nie ma nic złego w przygotowaniu w ten sposób ryby. Chcę jednak by ten artykuł zachęcił was do spróbowania czegoś nowego. Do urozmaicenia piątkowego obiadu. Dodatkowo mam nadzieję, że dzięki poleconym przepisom ryba będzie pojawiać się na obiad częściej. Warto próbować w kuchni nowych połączeń smaków. Bardzo często do smażonej ryby wystarczy podać sos, żeby polepszyć smak obiadu. Zapraszam do zapoznania się z przepisami i życzę smacznego :) czekam również na wasze propozycje podania ryb na obiad.

Curry z ryby – bardzo lubię ten przepis. Jest to sposób na szybki i przepyszny obiad. Ciepły posiłek na zimowe dni. Bardzo mało osób decyduje się na tę potrawę, a naprawdę warto, gdyż jest przepyszna :)
SKŁADNIKI:
- 50dag filetów z ryby (sum, dorsz, karmazyn)
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- duża cebula
- 2 łyżki masła
- 3 łyżeczki przyprawy curry
- 3 pomidory
- sól
- cukier
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Filety kroimy na paski około 3 centymetrowe i posypujemy przyprawą curry. Obraną cebulę siekamy, a pomidory parzymy i również siekamy po zdjęciu skórki. Rozgrzewamy w rondelku oliwę oraz masło (po łyżce), wrzucamy cebulę (smażymy aż do zeszklenia) i dodajemy pomidory. Smażymy wszystko 2 minuty. Na pozostałym tłuszczu, na patelni smażymy rybę. W momencie gdy się ładnie zrumieni, przekładamy ją do rondla z warzywami, posypujemy solą i dodajemy szczyptę cukru. Doprowadzamy do wrzenia, następnie przykrywamy i gotujemy przez 10 minut na niezbyt dużym ogniu. Podajemy z sałatą z sosem vinegret oraz z ryżem, bądź makaronem. Na koniec potrawę doprawiamy curry jeżeli po spróbowaniu jest to konieczne.

Filety rybne duszone z warzywami – wspaniałe połączenie ryby i warzyw. Dodatkowo czas przygotowania jest krótki (około 40 minut). Polecam każdemu kto nie ma za dużo czasu, jednak lubi dobrze zjeść.

SKŁADNIKI:
- 70dag filetów z dorsza
- 3 pomidory
- cebula
- 2 łyżki masła
- 4 małe papryczki (zielone i czerwone)
- cytryna
- pół pęczka koperku
- pół szklanki bulionu lub wytrawnego wina
- biały pieprz
- sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Oczyszczamy papryki, czyścimy i kroimy w cienkie paseczki. Obieramy cebulę i kroimy w półplastry. Pomidory parzymy, zdejmujemy skórkę i kroimy w ósemki, z cytryny wyciskamy sok. Koperek drobno siekamy. Filety podzielone na porcję przyprawiamy solą oraz pieprzem. Rozgrzewamy w rondelku masło, wkładamy pomidory i cebulę, smażymy 3 minuty, potem dodajemy paprykę i smażymy razem 5 minut, następnie wlewamy bulion (bądź wino) oraz sok z cytryny. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy i zagotowujemy, po czym układamy na warzywach filety i gotujemy pod przykryciem około 15 minut (aż będą miękkie). Podajemy filety posypane koperkiem razem z pueree z ziemniaków i sałatką pomidorową.

Ryba smażona (na sposób wschodni) – bardzo ciekawe połączenie smaków. Idealna propozycja dla tych którzy mają chęć na namiastkę “wschodu” w kuchni. Przepyszny i szybki obiad.
SKŁADNIKI:
- 50dag filetów świeżej ryby (dorsz, karp, sum)
- bułka tarta wymieszana pół na pół z mąką (panierka)
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek
MARYNATA:
- sok z cytryny
- 6 ząbków czosnku, łyżeczka imbiru
- 2 łyżeczki soli, łyżeczka pieprzu
- łyżeczka kurkumy (turmeryku)
- ćwierć łyżeczki chili
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Myjemy rybę (ze skórą) i suszymy. Marynata: wciskamy do miski czosnek, dodajemy wszystkie przyprawy, wlewamy tyle soku z cytryny tak by marynata miała konsystencję śmietanki, dokładnie mieszamy. Smarujemy marynatą filety (tylko mięso, skóry nie smarujemy) i przekładamy na talerz. Odstawiamy w chłodne miejsce na 20 minut. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i rozgrzewamy. Filety panierujemy w bułce tartej i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na średnim ogniu z każdej strony. Podajemy prosto z patelni razem z sałatką zieloną mieszaną lub minifrytkami.

2012.11.20 Dorota Kałkowska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>