Karp królewski w soli

SKŁADNIKI:
– filet z karpia królewskiego
– 1,25kg soli
– 3 białka
SOS:
– mały świeży ogórek
– 40g cukru żelującego
– łyżka oliwy z oliwek
– 50ml jasnego octu balsamicznego
– 100g suszonej żurawiny amerykańskiej
– limonka
– pół pęczka kolendry
– biały pieprz
– sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Płuczemy karpia i osuszamy bardzo dokładnie. Sól mieszamy z białkiem. Blaszaną formę wykładamy papierem do pieczenia, posypujemy połową soli i układamy karpia. Przykrywamy rybę resztą soli i dociskamy. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku (220 stopni Celcjusza), około pół godziny. Obieramy ogórek i usuwamy nasienne gniazda, kroimy w drobną kostkę i wyciskamy… (aby zobaczyć resztę przepisu przejdź dalej)

Strony: 1 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *