Zimowy pomysł na obiad

Zima w pełni. Spadł już pierwszy śnieg i trzeszczy pod nogami podczas zimowych spacerów. Wtedy najlepiej po powrocie do domu rozgrzać organizm czymś pysznym i gorącym. W Polsce potrawy jednogarnkowe są znane, jednak coraz mniej osób decyduje się na ich przyrządzanie. Osobiście bardzo zachęcam do ich przygotowywania.

Gulasz, potrawka, paprykarz to właśnie tym daniom poświęcam moją uwagę. Możemy podawać je jako przystawkę np. z bułką. Jednak najczęściej spełniają one rolę drugiego dania – podajemy wtedy gulasz z makaronem, ryżem, kaszą, ziemniakami czy kluskami. Gulasze należą do potraw z którymi najłatwiej eksperymentować. Wskazane jest łączyć w nich przeciwne smaki i aromaty np. słodki z kwaśnym. Cechą wspólną potraw takich jak: paprykarz, potrawka i gulasz, jest to że dusimy je w sosie. Potrawkę zazwyczaj dusimy dość długo na małym ogniu lub po wcześniejszym obsmażeniu, zapiekamy (oczywiście pod przykryciem) w piekarniku. Najlepiej przygotowywać gulasz w glinianych naczyniach, gdyż wtedy smak potrawy zostaje w środku sosu. Dodatkowo warto pamiętać, że gulasz jest lepszy na następnym dzień. Wtedy wszystkie składniki się ze sobą “przegryzą”. Potrawy te można przygotowywać każdej ryby, ale najbardziej nadają się lin, szczupak, karp, węgorz i jesiotr. Do potraw z ryb przygotowuje się różne… (aby zobaczyć resztę artykułu przejdź dalej)

Strony: 1 2 3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>