Stół wigilijny i jego symbolika

Wigilia to dzień w którym przypominamy sobie o tradycji. Tradycji którą otrzymaliśmy w spadku od naszych dziadków, rodziców. Bardzo wiele zależy od tego skąd pochodzimy. Jednak Wigilia i składniki których użyjemy do przygotowywanych potraw mają swoją symbolikę. Właśnie w dzisiejszym artykule chciałam wyczerpać informacje na temat tej symboliki czy to ryb, miodu, maku czy buraków. Warto uświadomić sobie co tak naprawdę jest ważne w ten piękny wigilijny wieczór.

 

Co powinno się znaleźć na wigilijnym stole?
RYBY – już w czasach starożytnych były uważane za święte stworzenia. Są symbolem harmonii, wyzwolenia i wolności. Jest to stary chrześcijański znak tajemnicy, oznacza także nieśmiertelność, życie, obfitość, płodność. Jak wiadomo do dzisiaj potrawy z ryb to źródło zdrowia, siły i dostatku. Jest ważnym elementem diety, ponieważ podnosi zdolności psychiczne i intelektualne.
KAPUSTA – podobno jest symbolem ochrony, chroni nas od złego. W potrawach podobno przyciąga dostatek.
BURAKI – są symbolem długowieczności i podobno zapewniają urodę. Także zjedzmy czerwonego barszczu w tym roku jak najwięcej.
GRZYBY – w starożytności uważano je za pokarm bogów, według np. Egipcjan nie powinny być spożywane przez zwykłych śmiertelników, dlatego ich smak był zarezerwowany tylko i wyłącznie dla władców. Grzyby są w naszej kuchni dodawane praktycznie do… (aby zobaczyć resztę artykułu przejdź dalej)

Strony: 1 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>