Jak zrobić rybę w galarecie?

W kuchni polskiej od dawna spożywa się mięsa, ryby, warzywa w galarecie. Galareta jest to zagęszczony wywar, oczywiście zastygły, zazwyczaj przygotowany z nóżek cielęcych lub wieprzowych, skórek wieprzowych, drobiu lub głów i ości rybich, z dodatkiem przypraw i warzyw.

Jeżeli galareta jest przyrządzona w sposób właściwy jest klarowna, czysta i niezbyt twarda. Do mięs najlepiej nadaje się galareta z kości, nóżek i warzyw. Natomiast na galaretę z ryb można użyć płetwy, głowy, ogony, ości, skórę z ryby oraz małe rybki. Jednak trzeba do niej dodać trochę żelatyny. Wywar z ryb soli się na początku gotowania.

Galareta służy do oblewania dań, wchodzących w skład zimnego bufetu. Jej cienka warstwa nadaje potrawom blask i dodatkowo zapobiega ich wysychaniu. Galarety dodaje się do majonezu, który ma być używany do dekoracji. Bardzo często galaretę wlewa się do formy i po zastygnięciu kroi w kostkę. W takiej postaci również używana jest do dekoracji potraw.

Galaretę można barwić np. karmelem otrzymuje się w ten sposób kolor brązowy. Do barwienia używa się także soku z buraka – kolor różowy, szafran – kolor złoty, szpinak – kolor zielony. Składniki barwiące dodajemy po kropli, w ten sposób widzimy kiedy galareta osiąga określony i porządany przez nas kolor. Smak i zapach galarety możemy poprawić dodając do niej malagi, szampana, madery czy porto. Pamiętajmy,ze galareta i galaretki łatwo się psuje. Przechowuje się ją nie dłużej niż dwa dni w lodówce.

Galaretę możemy zrobić z listków lub żelatyny w proszku. W obu przypadkach żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na 5 minut, następnie odciskamy wodę i przekładamy do rondelka (żelatynę w proszku zalewamy 4 łyżkami wody na 7g żelatyny). Potem żelatynę czy w płatkach, czy w proszku podgrzewamy w kąpieli wodnej lub na bardzo małym ogniu. W tym czasie jej nie… (aby zobaczyć resztę artykułu przejdź dalej)

Strony: 1 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>