Jak usmażyć rybę?

Najczęściej decydujemy się właśnie na smażenie ryb. Sprawa wydaje się banalnie prosta. Jednak warto znać podstawy tej sztuki. Od tego bowiem będzie zależał smak i aromat smażonej ryby. Bardzo często smażoną rybę urozmaicamy dodatkami. Ważny jest ich odpowiedni dobór. Przejdźmy do konkretów.

Ryby możemy smażyć w całości bądź w mniejszych kawałkach. Takie ryby jak liny, karasie, pstrągi, okonie, flądry, sielawy i inne mniejsze gatunki smaży się w całości. Natomiast węgorza, sandacza, szczupaka, karpia i inne duże ryby kroimy na kawałki, filety, półdzwonka czy dzwonka.

Ważne żeby rybę przed smażeniem schłodzić w lodówce. Różnica temperatur pozwoli nam uzyskać, przepyszną i chrupiącą skórkę, natomiast wnętrze ryby nie będzie wysuszone.
Rybę smażymy na małym ogniu, bądź wstawiamy do piekarnika (około 200 stopni Celcujsza) na 10 minut. Do smażenia najlepsze są ryby nietłuste, posiadające białe mięso. Tłuste ryby radzę piec na grillu, dzięki temu wytopimy większość tłuszczu.

PRZYGOTOWANIE RYBY DO SMAŻENIA
1. Filety, dzwonka płuczemy, suszymy i skrapiamy cytryną. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.
2. Przed samym smażeniem każdy kawałek ryby wycieramy do sucha i solimy.
3. Ryby możemy panierować w mące, jajku i tartej bułce, lub tylko w tartej bułce, mące pszennej czy kukurydzianej.
4. Smażymy rybę na oleju, smalcu, oliwie bądź sklarowanym maśle. W przypadky gdy smażymy rybę na oleju na koniec dodajemy łyżkę masła.

Malutkie rybki (sardynki, szprotki, małe śledzie) możemy smażyć w całości razem z głową. Po posypaniu mąką nadają się do smażenia.
Do smażonych ryb, bez względu na gatunek, pasuje pokrojona cytryna koperek oraz natka pietruszki. Smażony karp, karaś, lin, szczupak oraz filety z ryb morskich wyjątkowo smakują z wiórkami ze startego chrzanu.
Natomiast do wszystkich nietłustych ryb możemy podać masła: ziołowe, anchois czy rakowe. Do łososia, węgorza i sandacza podajemy zimne sosy, np. tatarski. Idealnie do ryb smażonych pasują smażone lub duszone pieczarki, grzyby leśne, kiszona kapusta z grzybami, jajka sadzone, czerwona kapusta. Różnego rodzaju sałatki również idealnie pasują do smażonej ryby: selerowa, kartoflana, jarzynowa z majonezem. Polecam także ostre sosy: chrzanowy, musztardowy, rakowy, kaparowy.

 

Życzę wszystkim smacznego :)

2012.12.11 Dorota Kałkowska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>