Śledzie w kapuście

Jest to potrawa regionalna. Pochodzi z rejonu Pomorza – Kaszub.

SKŁADNIKI
– 1kg świeżych tzw. zielonych śledzi

– 2 winne jabłka

– duża cebula

– mała główka (około kilogram) białej kapusty

– sok z cytryny

– łyżka ostrej musztardy

– 2 łyżki masła

– łyżka oliwy

– mielony kminek

– suszony tymianek

– sól

– pieprz

– szklanka wody, bądź wywaru warzywnego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Sprawiamy i myjemy śledzie. Odfiletowane smarujemy musztardą, skrapiamy cytryną i posypujemy solą oraz pieprzem. Przykrywamy folią i odstawiamy na 40 minut. Umytą kapustę szatkujemy bardzo drobno i lekko solimy. Jabłko i cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny. Rozgrzewamy w rondlu oliwę, szklimy na niej… (aby zobaczyć resztę przepisu przejdź dalej)

Strony: 1 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *