Spod lodu na wigilijny stół

Zimowa aura utrzymuje się od kilku tygodni. Im bliżej świąt tym mróz jest większy, a prognoza pogody zapowiada mrozy sięgające dwudziestu kilku stopni. Daje to szansę części z nas zagościć na stole wigilijnym potrawy z ryb złowionych metodą podlodową. Poza sezonem wędkarstwo podlodowe jest dość popularnym zajęciem wśród wędkarzy. Z dzisiejszego artykułu dowiesz się jakie najczęściej łowione są ryby spod lodu oraz znajdziesz tu kilka propozycji przepisów na potrawy wigilijne z ryb, które spokojnie mogą zająć miejsce tradycyjnego karpia bądź urozmaicić wigilijne menu.

Najczęściej ryby spod lodu łowimy na wodach stojących czyli jeziorach, stawach, rozlewiskach bądź starorzeczach. Rzadziej na rzekach, choć część wędkarzy i na nich ma równie dobre rezultaty. W zależności od miejsca łowionych ryb ich gatunki będą się odrobinę różniły. Na wodach stojących spod lodu można wyciągnąć okonia, płoć, leszcza, sandacza lub szczupaka. W rzekach dochodzi możliwość złapania klenia, brzany oraz jazia.
Nie jest łatwe złapanie ryby spod lodu. Chłodna woda sprawia, iż procesy życiowe zwalniają. Ryby mniej żerują, natomiast więcej czasu spędzają przy dnie gdzie jest stała temperatura +4 stopni. Częściej udaje się złapać drobnice, aniżeli coś większego. Dlatego warto… (aby zobaczyć resztę artykułu przejdź dalej)

Strony: 1 2 3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>