Łosoś – smacznie i zdrowo

15 minut. Podgrzewamy wino, cały czas mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Odstawiamy galaretkę do schłodzenia. Jeszcze płynną galaretką dwukrotnie smarujemy powierzchnię kanapek za pomocą pędzelka. Wstawiamy kanapki do lodówki, pomiędzy jednym a drugim glazurowaniem oraz po zakończeniu. Podajemy na zimno.

Łosoś w sosie krewetkowo – szparagowym
Cztery porcje, jedna zawiera około 554 kcal. Bardzo dobry pomysł na obiad.
SKŁADNIKI:
– 80dag łososia
– sól
– kilka gałązek koperku
– 2 łyżki masła
SOS:
– puszka krewetek (20dag)
– 20dag szparagów z puszki
– pół szklanki śmietany 18%
– 2 szklanki bulionu z kostki
– 2 łyżki mąki
– 2 łyżki masła
– cukier
– sól
– 2 łyżki tartego ostrego sera
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Sprawionego łososia dokładnie myjemy, kroimy w dzwonka i solimy. Odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut. Rybę układamy w żaroodpornym naczyniu, polewamy wcześniej stopionym masłem i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Bulion doprowadzamy do wrzenia i odparowujemy do połowy objętości. Studzimy i łączymy ze śmietaną. Krewetki i szparagi odsączamy z zalewy. Szparagi kroimy na mniejsze kawałki (około 3-4 cm). Rozgrzewamy w rondelku masło, dodajemy mąkę i rozprowadzamy bulionem ze śmietaną. Na koniec wkładamy szparagi, ser i krewetki. Sos doprawiamy solą i cukrem. Gotujemy wszystko około 3 minut. Gotowego łososia polewamy sosem i przybieramy koperkiem.

Zupa – krem ze szparagów z łososiem
Przepis na pięć porcji. Jedna porcja to 230 kcal.
SKŁADNIKI:
– 3 plastry wędzonego łososia
– pojemnik śmietany 18% (200ml)
– 3 łyżki przyprawy do zup
– porcja włoszczyzny
– pęczek szparagów (około 50dag)
– 3 ziarna pieprzu
– 3 ziarna ziela angielskiego
– 2 łyżki koperku
– listek laurowy
– pieprz
– sól
– 1,5 łyżki masła
– 2 łyżeczki mąki pszennej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Obieramy włoszczyznę, płuczemy i kroimy. Zalewamy w garnku 6 szklankami wody. Dodajemy pieprz ziarnisty, liść laurowy i ziele angielskie, solimy i gotujemy około 30 minut. Szparagi obieramy i myjemy. Przecedzamy wywar, włoszczyznę możemy użyć do sałatki. Wkładamy do wywaru szparagi i gotujemy 20 – 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia, studzimy i miksujemy. Z mąki i masła robimy rumianą zasmażkę, dodajemy do zupy i gotujemy aż do wrzenia. Wlewamy przyprawę do zup i śmietanę, mieszamy dokładnie. Kroimy łososia w cienkie paski. Po nalaniu zupy na talerz wkładamy do niej łososia, posypujemy koperkiem i podajemy z bułką, bądź chlebem razowym.

2013.01.09 Dorota Kałkowska

Strony: 1 2 3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *