Zapiekanka z ryby i szpinaku

SKŁADNIKI:
- 25dag wędzonej ryby
- 2 pomidory
- 1kg szpinaku
- pół bułki paryskiej
- 2 łyżki oleju
- ⅓ szklanki mleka
- 3 strąki zielonej papryki
- cebula
- łyżka musztardy
- tłuszcz do formy
- sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Rybę, już bez skóry i ości, kroimy na małe kawałki. Płuczemy szpinak i parzymy wrzącą wodą, odsączamy i siekamy. Obraną cebulę rozdrabniamy, pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Kroimy na kawałki. Paprykę oczyszczamy i kroimy w paski. W głębokim naczyniu rozgrzewamy olej, wkładamy cebulę, paprykę, pomidory, kawałki ryby i dodajemy musztardę. Dusimy wszystko pod przykryciem na bardzo małym ogniu około 15 minut. Następnie dodajemy szpinak, sól, mieszamy i całość dalej dusimy, tak by odparował nadmiar wody. Bułkę kroimy w kostkę i polewamy mlekiem. Połowę porcji układamy w naczyniu żaroodpornym (wysmarowanym tłuszczem). Przykrywamy bułkę masą szpinakową, na szpinaku układamy resztę bułki. Pod przykryciem zapiekamy danie przez 20 minut w nagrzanym piekarniku, do momentu aż kostki bułki zrumienią się i będą chrupkie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>