Halibut – wartości odżywcze

Halibut jest to ryba morska należąca do rodziny flądrowatych. Posiada wydłużone, mięsiste ciało. Łuska jest drobna i gładka. Długość halibuta to maksymalnie 3,7 m (masa ciała może dochodzić nawet do ok. 300 kg). Można go spotkać na terenach północnego Atlantyku – od Morza Białego do Zatoki Biskajskiej, na północnych terenach Morza Północnego i czasem w Bałtyku. Halibut jest bardzo aktywną ryba, która penetruje otwartą toń wodną w poszukiwaniu pokarmu.

Najbardziej znane są dwa gatunki tej ryby:
- halibut biały – jego długość dochodzi do 1,5 metra i kilkudziesięciu kg wagi, jednak zdarzają się okazy o długości nawet 3 metrów. Tak naprawdę halibut biały jest koloru brunatnego, a przynajmniej po jednej stronie ciała (tam gdzie są oczy). Przeciwna strona jest biała u młodych osobników, jednak później szarzeje, a czasem przybiera kolor różowy.
- halibut niebieski (nazywany czarnym) – po stronie ocznej ma zabarwienie niebieskie, natomiast po przeciwnej czarne. Osiąga maksymalnie metr długości i ciężar do kilkunastu kilogramów. Jest aktywnym drapieżcą, żywi się dużymi skorupiakami, rybami i głowonogami.

Mięso halibuta jest bardzo smaczne, delikatne i białe.

Wartości odżywcze świeżego halibuta w 100 g części jadalnych:

- energia – 99 kcal
- cholesterol – 41g

- białko – 20,1g
- tłuszcze (ogółem) – 2,3g

- sód – 67mg
- potas – 446mg
- wapń – 14mg
- fosfor – 202mg
- magnez – 28mg
- żelazo – 0,6mg

Przepisy na dania z halibutem:Witaminy: A, E, B1, B2, B6 oraz niacyna.

Makaron po korsykańsku – przepis na trzy porcje; jedna porcja zawiera około 230 kcal.
SKŁADNIKI:
- 20dag makaronu muszle (duże)
- łyżka masła
- sól
Farsz:
- mały filet z halibuta
- 20dag mieszanych owoców morza
- pół pęczka natki pietruszki
- 3 łyżki oleju
- 3 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem masła i odcedzamy. Sparzone pomidory, obieramy ze skórki i przecieramy przez sitko. Obieramy czosnek i rozdrabniamy. Owoce morza i filety płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki. Siekamy umytą natkę pietruszki. Rozgrzewamy olej w garnku, wrzucamy czosnek i smażymy aż do zrumienienia. Do oleju wkładamy rozdrobnioną rybę i owoce morza. Smażymy na dużym ogniu około 4 minut. Następnie dodajemy pomidory, doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu 10 minut. Po zdjęciu z ognia posypujemy natką pietruszki.
Muszle napełniamy nadzieniem. Dno żaroodpornego naczynia smarujemy masłem, układamy muszle i zapiekamy 10 minut w temperaturze 180 stopni. Danie podajemy gorące.

Zupa z halibuta z owocami morza – przepis na sześć porcji; jedna porcja zwiera około 280 kcal.
SKŁADNIKI:
- 40dag halibuta (filet)
- 40dag dorsza lub morszczuka (filet)
- 20dag soli (filet)
- puszka krewetek
- 2 marchewki
- 40dag małży mrożonych lub z puszki
- pietruszka
- 5dag selera
- 4dag pora
- 3 pomidory
- 25dag kopra włoskiego (fenkuł)
- 6 szklanek bulionu drobiowego
- jedna zielona papryka
- 3 cebule
- pół ostrej papryczki
- 4 ząbki czosnku
- szklanka wytrawnego białego wina
- liść laurowy
- 4 łyżki oliwy
- łyżeczka rozmarynu
- pół łyżeczki kurkumy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ryby dokładnie myjemy, odsączamy i kroimy w wąskie paseczki. Małże rozmrażamy i przelewamy wodę. W przypadku małży z puszki, odlewamy zalewę. Obieramy cebulę, płuczemy i po odsączeniu drobno siekamy. Por, seler, pietruszkę, marchewkę również czyścimy i kroimy na zapałkę. Fenkuł po oczyszczeniu kroimy w kostkę, sparzone pomiodory obieramy ze skóry i kroimy na ćwiartki. Myjemy paprykę, usuwamy gniazda nasienne i myjemy, kroimy w wąskie paseczki. Papryczkę kroimy w cieniutkie krążki, wcześniej usuwając pestki. Rozgrzewamy w rondlu oliwę, wrzucamy cebulę z czosnkiem, następnie warzywa i paprykę. Wszystko szklimy. Dodajemy fenkuł, papryczkę, pomidory oraz ryby, cały czas mieszając dusimy około 7 minut. Zalewamy wrzącym bulionem , potem dodajemy wino, liść laurowy, rozmaryn i małże. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na małym ogniu gotujemy wszystko około 20 minut. Krewetki odsączamy z zalewy, wyjmujemy z zupy liść laurowy, wkładamy krewetki i przyprawiamy kurkumą. Pozostawiamy na ogniu jeszcze minutę. Zupę podajemy z pieczywem.

Smacznego :)

2013.01.30 Dorota Kałkowska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>