Sosy do ryb z grilla

Ogień na girlluKażdy na pewno słyszał o przeróżnych rodzajach sosów tak zwanych dipach. Nazwa dip pochodzi od angielskiego “to deep” czyli maczać, zanurzać. Na początku dipy w Polsce podawano głownie do wędlin oraz jarzyn, obecnie podaje się je praktycznie do wszystkiego, w tym oczywiście do ryb i owoców morza.

Jako że coraz bliżej wiosna, zarówno ta kalendarzowa jak i astronomiczna, to zacznie się sezon grillowy. Dlatego na początek zapraszam do zapoznania się z bardzo smacznymi oraz sprawdzonymi przepisami na sosy do grillownych ryb i owoców morza. Urozmaicą one każde spotkanie towarzyskie przy ogniu i prawdopodobnie nie raz zaskoczą smakiem oraz aromatem biesiadników. Zazwyczaj do owoców morza poleca się dipy pikantne oraz egzotyczne, czyli np. z ananasem, natomiast do ryb bardziej standardowe połączenia jak ziołowe, serowe czy warzywne. Jednak wszystko zależy oczywiście od naszych osobistych upodobań smakowych, zresztą zachęcam do eksperymentowania i przesyłania ciekawych przepisów 🙂
Na samym końcu artykułu zamieszczę kilka przepysznych przepisów na sosy z wykorzystaniem ryb i owoców morza, które idealnie pasują do chipsów, warzyw oraz mięs.

Serdecznie zapraszam do smakowitej lektury 🙂

DIP ANANASOWY
Składniki: 3 plastry ananasa z puszki, 15dag tofu, pół szklanki śmietanki, łyżka soku i ćwierć łyżeczki skórki z otartej cytryny, pół szklanki soku ananasowego, szczypta soli, pieprzu białego i cayenne.
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki sosu bardzo dokładnie miksujemy i… (aby zobaczyć resztę artykułu przejdź dalej)

Strony: 1 2 3

Jeden komentarz do Sosy do ryb z grilla

  1. Po angielsku to nie ‚deep’, tylko też jednak ‚dip’. Poza tym tekst bardzo pomocny, dziękuję!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *