Top 10 najlepszych przepisów na Wielkanoc

Wielkanoc to czas gdy znowu możemy wykazać się w kuchni. Przygotowujemy tradycyjnie babki, mazurki. Przygotowujemy sałatki z jajkami, rzodkiewką, szczypiorkiem, różnymi rodzajami sałat. Zastanawiamy się nad żurkiem lub barszczem białym. Warto pamiętać w trakcie tych dni o rybie. Dlatego przedstawiam zestaw najlepszych dziesięciu przepisów wielkanocnych z rybą w roli głównej. Życzę smacznego 🙂 Proponuję również zajrzeć do artykułu o pieczonej rybie oraz pastach rybnych w poszukiwaniu inspiracji wielkanocnych.

1. Jaja z rybą wędzoną

SKŁADNIKI: 6 jaj, 25 dag wędzonej ryby (makrela lub pstrąg), strąk marynowanej papryki, mała cebula, 2 łyżki oleju, pieprz.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Jaja gotujemy na twardo, studzimy w zimnej wodzie i obieramy. Kroimy wzdłuż i wyjmujemy żółtka. Warto z każdej połówki białka odciąć czubek tak, by można było ją postawić na półmisku. Rybę obieramy ze skóry oraz ości, odkładamy 12 ładnych kawałków ryby. Resztę ucieramy z żółtkami i olejem, dodajemy drobno posiekaną cebulą, doprawiamy pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy połówki białek, formując wzgórki. Dekorujemy kawałkami ryby i paseczkami papryki.

Świąteczny koszyczek wielkanocny2. Babka z ryby

SKŁADNIKI: 50dag filetów z ryby morskiej, cebula, 3 łyżki masła, łyżka kaparów bez zalewy, 5 łyżek bułki tartej, pół szklanki śmietany, sok z połowy cytryny, 3 jaja, łyżka posiekanej natki pietruszki, łyżka oliwy lub oleju, sól, pieprz.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Filety wkładamy do garnka z rozgrzanym masłem, posypujemy posiekaną cebulą i dusimy. Następnie studzimy, dodajemy kapary, natkę i 4 łyżki bułki tartej. Wszystko trzeba zmielić w maszynce lub malakserze, dokładnie mieszamy z sokiem z cytryny, śmietaną i żółtkami. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowaną masę ostrożnie łączymy z białkami ubitymi na sztywno, potem przekładamy do formy wysmarowanej olejem (oliwą) i wysypanej bułką tartą. Pieczemy 45 minut. Podajemy z ziemniakami lub chrzanem.

3. Klopsiki rybne w… (aby zobaczyć resztę artykułu przejdź dalej)

Strony: 1 2 3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *