Najlepsze sałatki rybne

Przepyszna sałatka z tuńczyka i krewetekSałata była uprawiana już w starożytności. Istnieje wiele odmian sałaty m.in. sałata rzymska, sałata krucha, cykoria radicchio, endywia kędzierzawa. W Polsce potocznie sałatą nazywa się również inne warzywa, które mają identyczne zastosowanie. Przyrządzając sałatę możemy użyć kilku odmian.

Do sałaty dodaje się również liście rzeżuchy, sparzonej pokrzywy, brukwi, świeże zioła, paprykę, pokrojonego ogórka, pomidory, oliwki, kapary, różnego rodzaju sery, fasolę, groszek, oczywiście rybę czy owoce morza. Wszystkie dodatki należy połączyć tuż przed podaniem i w niedużej ilości, żeby nie przytłumić smaku sałaty. Do sałaty można również dodać owoce, np. pomarańcze czy czereśnie bez pestek.

Poniżej lista przepysznych wiosennych sałatek z rybą i owocami morza. Życzę smacznego :)

1. Sałatka rybna

SKŁADNIKI: 350g ugotowanej ryby, 3 kiszone ogórki, ząbek czosnku, 2 jajka ugotowane na twardo, 2 żółtka, 250g ugotowanych kartofli, główka zielonej sałaty, 3 łyżki oliwy, kilka marynowanych grzybków, łyżeczka musztardy, sok z cytryny, cukier, sól, pieprz.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Rybę czyścimy z ości i rozdrabniamy. Umytą sałatę rwiemy na kawałki. Kartofle kroimy w kostkę. Jedno jajko kroimy w plasterki, drugie siekamy. Ogórki kroimy w plasterki, a grzyby na małe kawałki. Ugotowane żółtka rozcieramy z oliwą i musztardą, doprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem, solą i cukrem. Wszystkie składniki sałaty dokładnie mieszamy, polewamy sosem i dekorujemy plasterkami jajka. Do sałatki proponuję dodać groszku konserwowego. Zamiast sosu z… (aby zobaczyć resztę artykułu przejdź dalej)

Strony: 1 2 3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>