Filety z dorsza w sosie pomarańczowym

wyciskamy sok. Drugą pomarańczę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Rozgrzewamy na patelni olej, filety obtaczamy w mące, smażymy z obu stron na złoty kolor. Układamy filety na żaroodpornym półmisku wysmarowanym masłem, trzymamy w cieple. W rondlu topimy pozostałe masło, wrzucamy pokrojoną skórkę pomarańczy, dokładnie mieszamy. Smażymy chwilę i wlewamy sok z pomarańczy, gotujemy i zostawiamy na maleńkim ogniu, dodajemy pozostałą miętę, starannie ubijamy sos trzepaczką i polewamy rybę. Przed podaniem rybę obkładamy plasterkami pomarańczy i dekorujemy listkami mięty. Podajemy z ryżem na sypko lub puree ziemniaczanym.

Strony: 1 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *