Ryba z kurkami – przepisy

Świeże kurki na talerzuGrzyby posiadają niewielką wartość odżywczą, mimo tego w kuchni są bardzo często wykorzystywane. Głównie ze względu na walory smakowe, których im niewątpliwie nie brakuje. Z grzybami możemy zrobić praktycznie wszystko i na co tylko mamy ochotę. Nadają się do duszenia, smażenia, marynowania czy zapiekania. Do wszystkich tych czynności najlepiej użyć masła, bądź dobrej jakości oliwy, gdyż wtedy smakują po prostu wybornie. Wiele osób przyrządza grzyby również na grillu zawinięte w folię aluminiową.

Kiedy sezon grzybowy w pełni, wtedy najczęściej suszymy grzyby oraz marynujemy, żeby cieszyć się ich smakiem w zimowe dni. Najczęściej marynujemy kurki, natomiast do suszenia nadają się najlepiej borowiki i podgrzybki.

W artykule główną rolę odegra żółty, niewielkiej wielkości grzybek. W sumie jest on żeńskim odpowiednikiem grzyba. Kurka (pieprznik jadalny) to grzyb blaszkowy, posiada kapelusz o średnicy do 7cm. Pojawia się w lasach iglastych oraz liściastych od maja do października. Idealnie nadaje się do duszenia, marynowania, solenia, kwaszenia i jako dodatek do farszów. Poniżej zamieszczam kilka smacznych i prostych przepisów z kurką i rybą w roli głównej.


1. Pieczony szczupak z duszonymi grzybami

SKŁADNIKI:

1kg szczupaka, bulion grzybowy w kostce, 8 plastrów wędzonego boczku, pół kilograma kurek, łyżka mąki, 2 łyżki śmietany, liść selera, 2 cebule, liść laurowy, 4 ziele angielskie, pieprz do smaku, łyżka oleju.

Świeże kurki jeszcze nieoczyszczone

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Rybę oprawiamy, dokładnie myjemy i suszymy. Prószymy pieprzem i obkładamy plastrami wędzonego boczku. Odstawiamy do lodówki na trzy godziny. Po tym czasie pieczemy w nagrzanym piekarniku (200 stopni Celcjusza), pół godziny. W międzyczasie przygotowujemy sos. Cebulę siekamy, kurki myjemy bardzo dokładnie i odsączamy. Siekamy również liść selera. Cebulę smażymy na oleju i dodajemy kurki. Smażymy chwilę i na koniec zalewamy szklanką wody. Dodajemy kostkę bulionu, liść laurowy, liść selera i ziele angielskie. Doprawiamy pieprzem. Łączymy śmietanę z… (aby zobaczyć resztę artykułu przejdź dalej)

Strony: 1 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *