Curry z dynią i białą rybą

zolte_dynieSKŁADNIKI:

300 g filetów białej ryby (dorsz, halibut, grenadier lub innej)
– puszka mleka kokosowego
– 100 ml słodkiej śmietanki 30%
– dwie łyżki czerwonej pasty curry
– dwie łodygi trawy lub 2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej
– około 600 g dyni piżmowej pokrojonej w kostkę
– łyżka melasy, dwie łyżki sosu rybnego
– łyżeczka cukru palmowego
– szklanka rybnego wywaru
– dwie łyżki sosu sojowego
– sok z połowy limonki
– płaska łyżeczka kurkumy
– poszatkowana sałata lodowa (około 1/2 główki)
– dwie łyżki posiekanych listków kolendry.

PASTA CURRY:
– pięć czerwonych papryczek (posiekanych z pestkami – jeśli chcemy bardzo ostrą pastę, lub bez w łagodnej wersji)
– pięć ząbków czosnku
– czerwona cebula
– dwie łyżki oleju
– pół łyżeczki słodkiej papryki
– łyżeczka nasion kolendry
– łyżeczka otartej gałki muszkatołowej
– skórka starta z jednej limonki
– pół łyżeczki soli i pieprzu
– łyżeczka nasion kolendry
– łyżeczka kminu rzymskiego
– łyżka posiekanych łodyżek kolendry
– łyżeczka sambal oelek
– łyżeczka pasty z trawy cytrynowej
– 5 listków limety kadafi

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ziarna kuminu i kolendry prażymy na suchej patelni. Wkładamy do pojemnika malaksera z pozostałymi (w razie konieczności lekko posiekanymi składnikami). Miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej pasty. Rybę gotujemy w wywarze rybnym (około 10 minut). Odławiamy i rozdrobniamy zachowując bulion. Dwie łyżki pasty podsmażamy w… (aby zobaczyć resztę przepisu przejdź dalej)

Strony: 1 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>