Jesienne grzybobranie

896370_81671488Tegoroczny deszczowy i ciepły koniec października stał się rajem dla grzybiarzy. Wystarczy wejść do lasu i przejść kilkaset metrów, żeby zebrać cały kosz podgrzybków, kozaków bądź prawdziwków. Niewątpliwie wyjście na grzyby jest nie tylko przyjemne, ale i zdrowe. Dlatego warto wsiąść w auto i pojechać do lasu na poszukiwanie składnika, który posłuży nam do przyprawienia pysznej potrawy z ryby.

W zależności od przepisu można używać świeżych, bądź suszonych grzybów. Jeżeli w przepisie występują grzyby suszone, wystarczy świeże grzyby pokroić na cienkie paseczki i położyć na grzejniku, bądź specjalnej suszarce. Po kilku godzinach będą gotowe. Poniżej zamieszczamy kilka ciekawych przepisów, które pomogą Wam przygotować pyszną potrawę bądź zainspirują do własnych poszukiwań połączenia grzybów i ryb.

 

Zapiekane filety z grzybami

SKŁADNIKI:

– 1 kg filetów bez ości

– 20 dkg suszonych grzybów

– 30 dkg pieczarek

– 3 cebule

– śmietana 18 %

– sól, pieprz, przyprawa do ryb, mąka

– olej

 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Zaczynamy od pokrojenia ryby na kawałki i przyprawienia jej solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb. Następnie suszone grzyby moczymy i obogotowujemy. Pieczarki czyścimy i kroimy na drobne kawałeczki. Rybę obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Na tym samym oleju dusimy drobno posiekaną cebulę, aż się zeszkli. Następnie wrzucamy grzyby doprawiamy solą i pieprzem. Całość chwilę podsmażamy. Kolejnym krokiem jest ułożenie usmażonej ryby w naczyniu żaroodpornym i… (aby zobaczyć resztę artykułu przejdź dalej)

Strony: 1 2 3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *