Paprykowy zawrót głowy

Ususzone papryczki jalapeno i chilliCzerwona, żółta, zielona takie piękne kolory ma obecne w naszej kuchni smaczne i wyjątkowe warzywo, czyli papryka. Można spożywać ją w postaci świeżej, konserwowej, suszonej lub zmielonej (papryka w proszku). Wykorzystywana jest jako dodatek do potraw, przyprawa lub po prostu wiedzie prym na talerzu.

Jest znana w Europie od XVI wieku. Przywieziona została do nas prawdopodobnie przez Krzysztofa Kolumba. Jego lekarz zapisał w swoich notatkach, że Kolumb przywiózł do Europy pieprz ostrzejszy od kaukaskiego. Na samym początku papryka była uprawiana jako roślina ozdobna, później została doceniona również ze względu na walory smakowe i lecznicze. Bardzo możliwe, że papryka dotarła do nas z Indii przy pomocy Turków. Do dzisiaj na Węgrzech papryka nazywana jest “czerwonym złotem”, z jednego prostego powodu, gdyż jej sprzedaż przynosiła ogromne zyski.

Istnieją różne odmiany owoców papryki, najbardziej znane rodzaje to: papryka jalapeno, habanero, papryka czereśniowa oraz koeningspaprika.

Nie sposób odmówić sobie smaku, zapachu wspaniałej papryki, dlatego dzisiaj to ona będzie królować w naszych przepisach, zaczynając od najprostszych do bardziej skomplikowanych. No to do dzieła i smacznego! :)

Na zimowe wieczory, pasuje praktycznie do każdej potrawy, czyli marynowana papryka w oliwie.

SKŁADNIKI: 20 strąków papryki, 4 ząbki… (aby zobaczyć resztę artykułu przejdź dalej)

Strony: 1 2 3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>