Paprykowy zawrót głowy

czosnku (wyciśnięte), 3 ząbki czosnki (w plasterkach), sok z jednej cytryny, pół łyżeczki soli, 100ml oliwy.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Papryki kroimy, czyścimy z pestek, pozbawiamy ogonków i dokładnie myjemy. Rozgrzewamy piekarnik do około 200 stopni. Rozkładamy paprykę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy do momentu, aż skórka papryki pokryje się plamami w kolorze brązowym i czarnym. Podczas pieczenia powstanie sok, które zlewamy do miseczki. Tak upieczoną paprykę wkładamy do pojemnika i przykrywamy folią aluminiową, czekamy aż ostygnie. Zdejmujemy skórkę z papryk. Mieszamy oliwę z sokiem z cytryny, przecieśniętym czosnkiem, solą oraz sokiem, który powstał podczas pieczenia. Paprykę układamy w słoikach (czystych i wyparzonych), zalewamy marynatą i wkładamy plasterki czosnku. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy około 20 minut. Stawiamy na zakrętkach i zostawiamy do wystygnięcia.

Czosnkowa ryba z papryką – idealny i prosty pomysł na rodzinny obiad.

SKŁADNIKI: filet białej ryby, dwie duże papryki (czerwona i żółta), majeranek, sok z jednej cytryny, oregano, tymianek, kolendra, pieprz czarny mielony, trzy ząbki czosnku, sól.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 

Filet z ryby dokładnie myjemy i osuszamy. Kładziemy na folii aluminiowej i skrapiamy sokiem z cytryny z obu stron. Potem przyprawiamy rybkę, również z obu stron, szczyptą pieprzy, łyżeczką oregano oraz tymianku, do tego łyżką majeranku i odrobiną kolendry. Następnie kroimy jeden ząbek czosnku na jedną rybę u układamy pociętą w krążki paprykę. Zawijamy rybkę w folię bardzo szczelnie. Tak przygotowaną rybkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 210 stopni i po około 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i otwieramy folię. Pieczemy jeszcze około 15 minut. Do ryby można podać ryż, ziemniaki oraz surówkę ze świeżych warzyw.

Faszerowana papryka wędzoną rybą – niesamowicie smaczne i pożywne danie.

SKŁADNIKI: cztery papryki, cebula posiekana w kostkę, dwie łyżki posiekanej natki pietruszki, 250g kaszy kuskus, 20 dag wędzonej ryby (naszej ulubionej), dwie łyżki oliwy, sok z jednej cytryny, jeden pomidor, cztery jajka (nieduże). Na sos: dwie łyżki oliwy, pół szklanki bulionu, puszka pomidorów pokrojonych, pół posiekanej cebuli, sól, pieprz, łyżka bazylii, natki pietruszki oraz tymianku, ostra papryczka.

Pokrojona papryka czerwona i żółtaSPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 

Papryki dokładnie myjemy, suszymy, usuwamy gniazda i nacieramy w środku solą. Kaszę kuskus wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem. Gdy kasza jest gotowa rozkruszamy ją w palcach i dodajemy do niej posiekanego i bez skórki pomidora, rybę, czosnek, cebulę i natkę pietruszki. Wszystko doprawiamy do smaku pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Każdą paprykę faszerujemy tak przygotowaną kaszą, dodajemy do niej jedno jajko i wstawiamy do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do
… (aby zobaczyć resztę artykułu przejdź dalej)

Strony: 1 2 3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *