Paprykowy zawrót głowy

180 stopni na około 20 minut. W trakcie pieczenia przygotowujemy sos. Na oliwie podsmażamy cebulę razem z pomidorami, czosnkiem i ostrą papryczką. Następnie dodajemy bulion i gotujemy, aż wszystko zgęstnieje. Na sam koniec doprawiamy ziołami, pieprzem i solą. Sos wylewamy na talerz, a na nim układamy paprykę.

Ryba prosto z Japoni – kolorowa, pyszna i prosta propozycja na danie główne z rybą.

SKŁADNIKI: pół kilo filetów rybnych, dwa jajka, pieprz, sól, cebula, bułka tarta/mąka, olej do smażenia, pięć ogórków konserwowych, trzy papryki świeże lub konserwowe. Na zalewę: łyżka cukru, szklanka wody, dwie łyżki octu, dwie łyżki koncentratu, dwie łyżki ketchupu pikantnego, jedną czwartą szklanki oleju, pieprz, sól.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 

Kroimy rybę w kawałki, obtaczamy w jajku z solą i pieprzem, następnie w bułce tartej lub mące i smażymy z obydwu stron na oleju. Ogórki, paprykę, cebulę kroimy w paseczki i mieszamy ze sobą. Wszystkie składniki zalewy łączymy razem i zagotowujemy. W naczyniu układamy warstwę warzyw, na to warstwa ryby i tak aż skończą się składniki. Całość zalewamy wystudzoną zalewą i odstawiamy na noc do lodówki.

Ostra papryczka chilliZapiekana ryba z serem żółtym, papryką i bakłażanem – szybkie w przygotowaniu, sycące i wyśmienite danie.

SKŁADNIKI: 800g filetów rybnych bez ości (mogą być mrożone), trzy papryki czerwone, jeden nieduży bakłażan, 300g żółtego sera, dwa jajka oraz jajko i bułka tarta do panierki, olej do smażenia, sól, pieprz, koperek.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Filety odciskamy z wody, obtaczamy w jajku (wymieszane z pieprzem i solą) i bułce tartej. Potem smażymy na oleju, aż będą miały rumiany kolor. Bakłażana i paprykę kroimy na kawałki, solimy i wrzucamy na patelnię. Lekko podlewamy wodą i smażymy, pilnujac żeby się nie przypaliły. Zdejmujemy z patelni, gdy są jeszcze lekko twarde i odcedzamy z wody. W żaroodpornym naczyniu układamy filety, a na to paprykę razem z bakłażanem. Na wierzch sypiemy koperek i pieczemy pod przykryciem około 25 minut w 200 stopniach. Ścieramy ser żółty i dodajemy do niego dwa jajka. Dokładnie mieszamy. Po 25 minutach wyjmujemy naczynie z piekarnika i wykładamy na wierzch ser z jajkiem. Pieczemy wszystko bez przykrycia około 10 minut w 280 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy koperkiem. Idealnie komponuje się z ziemniakami.
2013.11.13 Dorota Kałkowska

Strony: 1 2 3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *