Wielki Post nie taki straszny

Danie postneWielki Post. Czy naprawdę trzeba pościć przez 40 dni? Jakie dania można jeść w trakcie Wielkiego Postu? Co można spożyć w Środę Popielcową i Wielki Piątek?

Wielki Post trwa czterdzieści dni. Jest to okres który charakteryzuje się wstrzemięźliwością, zakazem organizowania hucznych imprez oraz zakazem spożywania alkoholu. Najważniejsze dni tego okresu to Środa Popielcowa oraz Wielki Piątek. To w te dwa dni pod groźbą popełnienia ciężkiego grzechu zakazane jest spożywanie dań mięsnych pod każdą postacią, a także alkoholu. W Środę Popielcową i Wielki Piątek wierni mogą zjeść tylko dwa lekkie dania oraz jeden posiłek do syta. Co oznacza, że tak naprawdę Wielki Post nie jest taki straszny jak go malują. W dalszej części artykułu postaram się przybliżyć kilka dań którymi można się wspierać zwłaszcza, że ryby są jak najbardziej dopuszczalne do spożycia w trakcie całego okresu postu.
Mając na uwadze iż dania powinny charakteryzować się zarówno lekkością, jak i zapewnić nam wszystkie odpowiednie składniki potrzebne do zdrowego funkcjonowania organizmu wybrałem przepisy dzieląc je na dwie kategorie. Pierwsza z nich to dania lekkie świetnie nadające się zarówno na śniadanie, jak i kolacje natomiast druga kategoria to dania obiadowe.

I.
Jajko na łososiu z sosem bazyliowym
Przepis na sześć porcji, jedna porcja to tylko 160 kcal.
składniki: 12 plastrów wędzonego łososia (20dag), 6 jajek, kilka listków bazylii, cytryna. SOS: pół szklanki jogurtu naturalnego, sól, pieprz, 3 listki bazylii
sposób przygotowania: bazylię myjemy, suszymy i miksujemy z jogurtem. Doprawiamy solą i pieprzem. Cytrynę myjemy, następnie wyciskamy z niej sok. Do wrzącej wody (posolonej) wlewamy sok z cytryny. Jajka wybijamy na talerzyk, zsuwamy do wrzątku i gotujemy 3 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Sos z bazylii rozlewamy na talerze, na środku układamy różyczki z łososia, na nie wykładamy ugotowane jajka, dekorujemy listkami bazylii.

Sałatka z łososiem
składniki: 25dag świeżego łososia (surowy), cebula, jabłko, puszka groszku konserwowego, 2 ogórki kiszone, pół słoika majonezu, zielenina, pieprz
sposób przygotowania: filet z łososia posypujemy dość grubo solą i odstawiamy na 12 godzin w chłodne miejsce. Następnie rybę dokładnie płuczemy, suszymy i kroimy w drobną kosteczkę. Obrane jabłko, cebulę, ogórki kroimy w kostkę, dodajemy odsączony groszek. Warzywa mieszamy z łososiem, majonezem i pieprzem. Sałatkę posypujemy zieleniną.
Więcej ciekawych pomysłów na lekkie potrawy znajdziesz w dziale sałatki z rybą.

II

Teraz coś z większego kalibru czyli dania którymi się najemy. Jako, że w moim przypadku bardziej się liczy ilość wybrałem dwa dania, które potrafią nasycić nawet największego łasucha. Na pierwszy ogień idą zapiekane naleśniki z tuńczykiem. Danie dość proste i szybkie do przygotowania ale za to można się nim najeść i jeżeli ktoś lubi tuńczyka naprawdę będzie zachwycony.

Zapiekane naleśniki z tuńczykiem
składniki: 30dag tuńczyka z puszki, cebula, 3 jajka na twardo, po 150ml mleka i kremówki, cytryna, kapary, po łyżce masła i mąki, żółty ser
sposób przygotowana: z mąki, wody, mleka przygotowujemy ciasto na naleśniki. Rozgrzewamy patelnię i smażymy naleśniki. Tuńczyka odsączamy i dzielimy na kawałki. Siekamy cebulę i jajka. W garnku smażymy na maśle mąkę, potem rozprowadzamy mlekiem i śmietaną. Dodajemy jajka, kapary, cebulę i tuńczyka. Doprawiamy do smaku, także sok z cytryny. Nakładamy farsz do naleśników, zwijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy startym serem, zapiekamy 10 minut w temperaturze 180 stopni Celcjusza.

Teraz pójdziemy w kierunku czegoś bardziej tradycyjnego. Oczywiście polecam przygotowanie jakiejś pysznej zupy rybnej. Jest dużo ciekawych przepisów zachęcam do wybrania i przygotowania któregoś z nich. W końcu 40 dni Wielkiego Postu aż prowokuje aby w kuchni popróbować czegoś nowego. Wracając do tradycji i przepisu który aż krzyczy abym go tu zamieścił, będzie nim karp ze szpinakiem i makaronem :)
Karp ze szpinakiem i makaronem
składniki: 600 g karpia, 500 g szpinaku, 400g makaronu, 1 łyżka masła, 200 ml śmietanki, 2 żółtka, 30 g mąki, ¼ łyżeczki cynamonu, sól, pieprz, do smażenia sklarowane masło lub olej
sposób przygotowania: z oczyszczonego i opłukanego karpia wyjmujemy ości. Kroimy go na dzwonka i przyprawiamy solą, pieprzem i mąką. Smażymy na maśle bądź na oleju. W następnej kolejności bierzemy się za gotowanie makaronu w osolonej wodzie. Wypłukany szpinak parzymy wrzątkiem. Podduszamy go na maśle ze szczyptą pieprzu i cynamonu. Karpia układamy w brytfance, przykrywamy makaronem a na wierzch kładziemy szpinak i polewamy lekko osoloną śmietanką wymieszaną z żółtkami. Tak przygotowaną rybę wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>