Stek z łososia z masłem awokado

SKŁADNIKI:

– 4 plastry łososia

– tłuszcz do posmarowania rusztu

MARYNATA:

– 3 łyżki soku z cytryny

– pół szklanki oleju

– po ćwierć łyżeczki suszonej bazylii i majeranku

– pieprz

– sól

– 2 łyżeczki przyprawy grillowej

Do przybrania: cząstki cytryny i natka pietruszki.

MASŁO AWOKADO:

– 20 dag margaryny lub masła

– owoc awokado

– 4 łyżki soku z cytryny

– łyżka sosu worcestershire

– pół łyżeczki soli czosnkowej

– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Wykonanie masła – myjemy awokado, obieramy  i usuwamy pestkę. Kroimy na kawałeczki, następnie skrapiamy sokiem z cytryny i rozdrabniamy mikserem. Dodajemy masło, sos worcestershire i sól czosnkową. Wszystko dokładnie miksujemy na gładziutką masę. Przekładamy na folię i formujemy rulonik, zwinięte chłodzimy w lodówce. Przed podaniem kroimy na krążki.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Do szklanego naczynia wrzucamy wszystkie składniki marynaty i wkładamy do niej łososia. Odstawiamy do lodówki na mniej więcej godzinę (pamiętając o obracaniu co jakiś czas). Wyjmujemy rybę, suszymy i… (aby zobaczyć resztę przepisu przejdź dalej)

Strony: 1 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>