Smażone krewetki

SKŁADNIKI:

– 20 małych krewetek

– por

– korzonek świeżego imbiru

– 2 łyżki ketczupu

– łyżeczka octu ryżowego

– łyżeczka oleju sezamowego

– olej do smażenia

ZALEWA DO KREWETEK:

– łyżka sake (lub wódki)

– pół łyżeczki soli

– 2 łyżki sosu sojowego

– łyżka cukru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Krewetki oczyszczamy z pancerzyków i „żył”, następnie przyprawiamy sake, cukrem i sosem sojowym, odstawiamy. Imbir kroimy w bardzo cienkie plasterki, ogórek – w plasterki około 1 cm. Na ostrym ogniu na patelni z gorącym olejem smażymy… (aby zobaczyć resztę przepisu przejdź dalej)

Strony: 1 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *