RYBOŁÓSTWO dzieje kuchni polskiej

Wiadomo, że rybołówstwo w Polsce było uprawiane już od czasów neolitu. Na samym początku łowiono w jeziorach, rzekach i strumieniach. W Bałtyku na większą skalę zaczęto łowić dopiero na przełomie IX i X wieku, w momencie kiedy przystosowano łodzie do nawigacji morskiej oraz powiększono zestaw narzędzi używanych dotąd do połowów śródlądowych m.in. były to pływaki, harpuny, sieci, raki żelazne do chodzenia po lodzie, ciężarki do większych lub mniejszych sieci. W rzekach i jeziorach łowiono ryby na wędkę lub podrywkę. Budowano również tzw. jazy – czyli przeszkody z kamieni lub płoty z faszyny, które naprowadzały ryby do sieci-pułapek, tzw. brodzików.

Na wodach słonych łowiono głównie:… (aby zobaczyć resztę artykułu przejdź dalej)

Strony: 1 2 3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *