Ryby w kuchni greckiej

Kuchnia grecka  jest zaliczana do jednej z najlepszych kuchni świata. Z pośród innych kuchni wyróżnia ją duża różnorodność potraw jak ich jakość i smak. Dzięki ciepłemu klimatowi pod niebem Grecji rośnie nieprzebrana ilość jarzyn, ziół i owoców oraz dzięki dostępowi do morza jej mieszkańcy mają stały dostęp do ryb zarówno słodkowodnych jak i z wód słonych. Krewetki, małże to jedne z licznie występujących tam owoców morza.

Kuchnia grecka nie jest skomplikowana, chociaż przygotowanie potraw wymaga poświęcenia odrobiny czasu. Podstawowym tłuszczem, który używany jest w kuchni greckiej to oliwa z oliwek oraz masło. Charakterystyczny smak greckim potrawom nadaje oregano. Jest to zioło/chwast rosnący w całej Grecji. Ponadto popularne są: kminek, rozmaryn, mięta, cząber, tymianek i bazylia. Nieodłącznymi dodatkami do potraw są oliwka, cytryna oraz papryka.

Grecka kuchnia obfituje w sałatki, okraszane oliwkami, cytryną z dodatkiem sera, ryb lub małż. Występuje obfity wybór ryb zupnych dań z owoców morza.

 

Popularne dania:

 

Zupa rybna

Składniki:

1kg ryby, 1 duża cebula, 1 marchewka, 2 duże pomidory, 1 mały kawałek selera, 125g ryżu, 60ml oliwy, 2 jaja, sok z 1 cytryny, 1 łyżka siekanej pietruszki, sól, pieprz, liść laurowy

Sposób przygotowania:

Sprawioną oraz umytą rybę solimy i dzielimy na dzwonka. Cebulę posiekać, marchew i seler pokroić w plastry. Pomidory pokroić w ćwiartki i usunąć  z nich pestki. Do gotującej się wody 1,5l kolejno wrzucamy warzywa, liść laurowy, sól i pieprz, wlewamy oliwkę. Przez trzydzieści minut gotujemy na ogniu po czym dodajemy rybę i gotujemy przez kolejne piętnaście. Po tym okresie wyjmujemy rybę i układamy na osobnym talerzu natomiast  warzywa wyjmujemy, miksujemy i ponownie dodajemy do wywaru. Ponownie go wstawiamy na ogień dodajemy ryż i gotujemy przez 20minut. Gdy ryż będzie miękki zdejmujemy naczynie. Ubijamy jaja mieszamy je z sokiem z cytryny i powoli wlewamy do zupy ciągle mieszając. Tak gotową zupę posypujemy pietruszką i podajemy z rybą polaną majonezem na oddzielnym talerzu.

Sałatka morska

Składniki:

500g małży, 250g kalmarów, 250g krewetek, 1 mątwa, 1 mała cebula, 1 mała ośmiornica, sól, pieprz, 500g  ryżu, 350ml oleju

Sposób przygotowania:

Składniki morskie gotujemy (każdy oddzielnie). Po odsączeniu składniki tniemy na małe części. Kolejnym krokiem jest utarcie cebuli i dodanie jej do 250ml rozgrzanego na patelni oleju. Dodajemy owoce morza i lekko obsmażamy. Do garnka wlewamy pozostały olej, wsypujemy ryż i podgrzewamy aż będzie przeźroczysty. Dodajemy sos z krewetek i małż. Wrzucamy owoce morza i wlewamy 3 szklanki wody. Całość gotujemy aż woda zostanie całkowicie wchłonięta. Danie podajemy ostudzone i przybrane cytryną z pietruszką.

 

Ośmiornica w winie

Składniki:

2kg ośmiornicy, 250ml oliwy, 25ml czerwonego wina, pieprz

Przygotowanie:

Oczyszczoną ośmiornice kroimy na drobne części. Wkładamy ją do rondla z rozgrzaną oliwą i krótko smażymy. Kolejno dodajemy wino oraz pieprz. Całość dalej podgrzewamy na małym ogniu aż mięso stanie się miękkie a sos zgęstnieje. Danie podajemy na zimno.

 

Taramas

Składniki:

100g rybiej ikry, 1 mała cebula, 4 kromki chleba, 120 ml oliwy, 2 cytryny, pieprz

Sposób przygotowania:

Z chleba zdejmujemy skórkę i moczymy go w wodzie. Po namoczeniu wyciskamy go i rozcieramy na papkę dodając ikrę. Następnie wyciskamy cytrynę i na przemian z oliwkami dodajemy go do chleba. Całość doprawiamy szczyptą pieprzu i przyozdabiamy cytryną.
2012.05.18 Adam HowKnow

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>