Ryby w kuchni greckiej

Kuchnia grecka  jest zaliczana do jednej z najlepszych kuchni świata. Z pośród innych kuchni wyróżnia ją duża różnorodność potraw jak ich jakość i smak. Dzięki ciepłemu klimatowi pod niebem Grecji rośnie nieprzebrana ilość jarzyn, ziół i owoców oraz dzięki dostępowi do morza jej mieszkańcy mają stały dostęp do ryb zarówno słodkowodnych jak i z wód słonych. Krewetki, małże to jedne z licznie występujących tam owoców morza.

Kuchnia grecka nie jest skomplikowana, chociaż przygotowanie potraw wymaga poświęcenia odrobiny czasu. Podstawowym tłuszczem, który używany jest w kuchni greckiej to oliwa z oliwek oraz masło. Charakterystyczny smak greckim potrawom nadaje oregano. Jest to zioło/chwast rosnący w całej Grecji. Ponadto popularne są: kminek, rozmaryn, mięta, cząber, tymianek i bazylia. Nieodłącznymi dodatkami do potraw są oliwka, cytryna oraz… (aby zobaczyć resztę artykułu przejdź dalej)

Strony: 1 2 3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>