Sandacz zapiekany z beszamelem

SKŁADNIKI:

- kilogram sandacza

- łyżka mąki

- 80g masła

- 250ml kwaśnej śmietany

- biały pieprz

- sól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Z wcześniej oczyszczonego sandacza odcinamy głowę, rybę przecinamy na pół i usuwamy wnętrzności. Następnie płuczemy i usuwamy ości oraz z kręgosłup. Dokładnie solimy sandacza i składamy dwie połówki ryby razem. Układamy ją w żaroodpornym naczyniu wcześniej wysmarowanym masłem i przykrywamy natłuszczonym pergaminem lub folią. Rybę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. W tym czasie przygotowujemy sos beszamelowy: robimy zasmażkę z mąki oraz masła. Następnie rozprowadzamy w niej śmietanę, doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystko zagotowujemy. Potem zdejmujemy z ryby papier (folię), obkładamy ugotowanymi ziemniaczkami bądź makaronem, zalewamy wszystko sosem i pieczemy przez kolejne 20 minut, do momentu aż sos się zarumieni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>