Paella z owocami morza

Przepis zawiera od 6 do 8 porcji.
SKŁADNIKI:
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 2 średnie cebule, pokrojone w kostkę
– 3 drobno posiekane ząbki czosnku
– 1,5 litra wrzącego wywaru rybnego
– 12 wyszorowanych omułków w skorupach
– 12 średniej wielkości surowych krewetek z ogonkami, bez pancerzyków i jelit
– 250g oczyszczonych kalmarów, pokrojonych na kawałki
– 2 czerwone papryki
– 6 średnich pomidorów pokrojonych w kostkę
– 400g (2 szklanki) średnioziarnistego ryżu np. goya, arborio, bomba
– łyżeczka szafranu, rozprowadzamy w 3 łyżkach gorącej wody
– łyżka wędzonej słodkiej papryki
– 125ml białego wina wytrawnego
– 500g białej ryby o twardym mięsie, pokrojonej na kawałki
– pół szklanki mrożonego groszku
– ¼ szklanki posiekanej natki pietruszki
– sól i pieprz do smaku
– 2 cytryny pokorojone w kliny

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu, następnie dodajemy cebulę, czosnek, kalmary i smażymy około 3-4 minut aż zmiękną. Potem dodajemy paprykę oraz pomidory (smażymy 5 minut). Cały czas mieszając dodajemy… (aby zobaczyć resztę przepisu przejdź dalej)

Strony: 1 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *