Pstrąg cz. III – przepisy

Zapraszam do wypróbowania kilku smacznych i pożywnych przepisów z pstrągiem w roli głównej. Są one proste w przygotowaniu, dlatego każdy je doceni, zarówno początkujący kucharz, jak i ten bardziej doświadczony. Wybierając przepisy do tego artykułu kierowałam się głównie pokazaniem z jak wieloma składnikami można je przyrządzić oraz w jaki sposób można wydobyć wyjątkowy smak pstrąga.

 

PSTRĄG Z SZYNKĄ I PIETRUSZKĄ

 

SKŁADNIKI:

4 pstrągi, 10 ząbków czosnku, 12 dag masła, sok z jednej cytryny, 4 plastry szynki, zielona pietruszka, sól, pieprz.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Posiekany wcześniej czosnek ucieramy dokładnie z masłem, przyprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę. Pstrągi dokładnie myjemy, czyścimy i smarujemy przygotowanym masłem czosnkowym z pietruszką. Każdą rybę zawijamy w plasterki szynki, a następnie w folię aluminiową. Pieczemy około 8-10 minut z każdej strony. Proponuję podawać polane masłem i skropione sokiem z cytryny.

PSTRĄG PIECZONY W LIŚCIACH SAŁATY

 

SKŁADNIKI:

4 pstrągi, 4 łyżki masła, liście sałaty, 2 cytryny, pół pęczka zielonej pietruszki, kilka listków bazylii, sól, pieprz.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Pstrągi sprawiamy, jednak nie odcinamy płetw i głów. Usuwamy skrzela oraz oczy. Ryby dokładnie myjemy po kilka razy w wodzie. Po dokładnym odsączeniu skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 30 minut. Liście sałaty zanurzamy we wrzącej, a następnie… (aby zobaczyć resztę artykułu przejdź dalej)

Strony: 1 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>