Akcesoria do ryb

Nóż zajmuje bardzo ważne miejsce w wyposażeniu kuchni. Służy przede wszystkim do obierania, siekania, filetowania, krojenia, dzielenia, cięcia oraz nadawania specyficznych kształtów. Należy pamiętać głównie o tym by nóż był ZAWSZE ostry oraz by był wykonany z dobrej jakości stali nierdzewnej, z dużą zawartością węgla, odpornym na kwasy i wilgoć. Ważną kwestią jest ostrzenie noża, powinno być to wykonywane na tradycyjnej osełce, gdyż inne urządzenia niszczą nóż. Dobrej jakości nóż u nasady rączki posiada coś w rodzaju pierścienia. Należy pamiętać, żeby nie kroić na metalu, kamieniu czy ceramice, gdyż to niszczy i tępi nóż. Istnieje ogromna liczba noży i narzędzi do krojenia, które odpowiadają różnym potrzebom, np. nóż do skrobania ryb, do otwierania ostryg, do usuwania gniazd nasiennych z jabłek i gruszek, do obierania szparagów, specjalne kolekcje do krojenia serów i wiele, wiele… (aby zobaczyć resztę artykułu przejdź dalej)

Strony: 1 2 3