Akcesoria do ryb

innych.

Jednak można wyróżnić podstawowy zestaw noży, który zawiera:

– nóż tzw. „szef”; 10-30cm długości i szerokie ostrze; najlepszy do siekania, krojenia na plastry, filetowania, rozgniatania;

– spiczasty, mały nożyk służący do obierania i krojenia warzy; ostrze długości około 10cm;

– specjalny nóż do filetowania ryb; spiczasty z bardzo miękkim i elastycznym ostrzem;

– nóż do oddzielania kości; sztywne ostrze o długości 15cm; posiada zwężający się koniec, co umożliwia manewrowanie wokół skomplikowanych kształtów kości;

– nóż do bardzo drobnego siekania, czosnku, ziół, cebuli i mięsa tzw. kołyska;

– tasak do dzielenia i siekania mięsa;

– nóż tzw. piła przeznaczony do cięcia bez jednoczesnego zgniatania; kroimy nim chleb oraz ciasta;

– nóż do krojenia pieczonego mięsa i wędlin; posiada długie, wąskie ostrze;

– piłka do przecinania kości używana w czasie rozbioru mięsa;

– osełka do noży.

Dodatkowo istnieje bardzo duża liczba noży i narzędzi służących do krojenia odpowiadającym różnym potrzebom (np. nóż do skrobania ryb, od otwierania ostryg, do usuwania gniazd nasiennych, do obierania szparagów).

Miksowanie i mielenie:

– ma na celu zmianę konsystencji produktu spożywczego, tak żeby otrzymać bardziej lub mniej jednolitą masę;

– masa otrzymana po zmieleniu lub miksowaniu nadaje się do formowania;

– do mielenia używamy mikserów lub malakserów;

– używamy również tarek, młynków i moździerzy.

Wszelkie sita i wyciskarki służą do oddzielenia substancji płynnej od stałej lub do uzyskania jednolitej, przetartej masy.

– durszlak służy do osączania po umyciu z wody lub ugotowaniu np. klusek, warzyw, makaronu czy owoców. Najwygodniejsze są durszlaki metalowe, posiadające nóżki. Pamiętajmy, że plastkiowe durszlaki mogą ulec odkształceniu pod wpływem ciepła.

– sito stożkowe ma to samo zastosowanie co durszlak. Sito stożkowe posiadające małą ilość otworów służy do odcedzania stałych części wywarów.

– sita płaskie służą do przesiewania (np. mąki) oraz do przecierania kremów, mas na pasztety oraz do uzyskiwania przecierów z owoców czy warzyw.

– sito mniejsze, półokrągłe służy do odcedzania i przecierania miękkich składników (jarzyn, sosów, mas, owoców).

– wyciskaczka do czosnku, należy pamiętać o dokładnym myciu i czyszczeniu tego przyrządu. Tak samo jak w przypadku

naczynia do wyciskania soku z cytryny…. (aby zobaczyć resztę artykułu przejdź dalej)

Strony: 1 2 3