Akcesoria do ryb

Natomiast przy obróbce termicznej najczęściej używanymi przyrządami kuchennymi są:

– ubijaczka ze spiralą do ubijania białek i gęstych zawiesin;

– ubijaczka klasyczna do sosów – podłużna, metalowa;

 

– ubijaczka do rozbijania śmietany lub mąki w sosach i zupach, kształtem przypomina klasyczną jednak jest troszkę krótsza;

– łyżka cedzakowa do wyjmowania warzyw z wywarów, pierogów z wrzątku itd.;

– łyżka do polewania z dziobkiem i rączką umieszczoną z boku;

– łyżka wazowa do nalewania zup i sosów;

– przeróżne łyżki drewniane do mieszania łatwo przypalających się potraw, ich ogromną zaletą jest to, że się nie nagrzewają podczas gotowania;

– widelec o dwóch bardzo długich zębach – pozwala sprawdzić stopnia upieczenia mięsa oraz ułatwia krojenie;

– łopata drewniana do umieszczania i wyjmowania w piecu chleba lub pizzy;

– termometr – dzięki szpikulcowi możemy sprawdzić temperaturę wewnątrz ciasta, pieczeni lub pasztetu;

W kuchni używa się także szpilek do spinania mięsa, termometrów o różnych zakresach temperatury oraz igieł do szpikowania słoniną.

Jeżeli chodzi o jakość rondli, patelni czy garnków (oraz innych naczyń używanych do obróbki cieplnej) to wyznajemy zasadę im cięższe tym jakość jest wyższa. Do smażenia najlepiej używać patelni miedzianych lub żeliwnych ze względu na bardzo dobre przewodzenie ciepła. Patelnia przeznaczona do smażenia ryb powinna być gruba, o kształcie owalnym, posiadać niezbyt wysokie brzegi. Patelnia do omletów powinna mieć delikatnie wygięte brzegi, co ułatwia zsunięcie omletu wprost na talerz. Jeżeli patelnia posiada rowki to znaczy że jest przeznaczona do smażenia bez tłuszczu. Wok w kuchni służy do smażenia (należy pamiętać, że w woku smażenie odbywa się szybciej niż w zwykłej patelni, ponieważ wok jest cieńszy). Można na niej również dusić czy gotować.

Zobacz też: Akcesoria do ryb – pomysł na prezent

Strony: 1 2 3