Grzyby

Grzyby są niezastąpionym składnikiem wielu potraw dzięki swojemu aromatowi i smakowi. Ich wartość odżywcza jest niewielka. Do najbardziej aromatycznych zaliczamy tzw. grzyby leśne: podgrzybki, borowiki, trufle, smardze oraz uprawiane w Holandii i Azji grzyby shitake. Mniej aromatyczne są natomiast grzyby uprawne: boczniaki, pieczarki i tzw. czarne grzyby chińskie.

Grzyby można przygotowywać na różne sposoby. Możemy je dusić, marynować, smażyć i zapiekać. Są podstawą dla zup, sosów oraz farszów. Suszone grzyby dodaje się do smaku przy gotowaniu zup, duszeniu różnych potraw mięsnych oraz przyrządzaniu pieczeni. Warto jednak pamiętać, że duszone oraz świeże grzyby przed dodaniem do potraw należy dokładnie umyć oraz usunąć wszystkie części zepsute i robaczywe.

PIECZARKI (Agaricus sp.)

Możemy je marynować w całości i tak samo smażyć. Najbardziej cenione są młode, niewielkie pieczarki o białych kulistych kapeluszach. Zazwyczaj pieczarki kroimy do sałatek, zup, sosów i surówek. Czasem duże kapelusze nadziewa się farszem. Należy pamiętać o dokładnym umyciu pieczarek przed ich wykorzystaniem do gotowania, jednak trzeba to robić szybko gdyż szybko nasiąkają wodą (młodych pieczarek nie trzeba obierać). Jak wszyscy wiemy pieczarki bardzo szybko ciemnieją po pokrojeniu, aby temu zapobiec należy je skropić sokiem z cytryny.
… (aby zobaczyć resztę artykułu przejdź dalej)

Strony: 1 2 3