Grzyby

BOCZNIAKI (Pelurotus sp.)

Są to grzyby których kapelusze kształtem przypominają ostrygę. Boczniaki są bardzo łamliwe, dlatego przy myciu trzeba się z nimi obchodzić bardzo ostrożnie. W całości boczniaki można smażyć na maśle, panierować w jajku, mące oraz bułce albo maczać w cieście naleśnikowym i smażyć na głębokim tłuszczu. Pokrojone nadają się do gulaszów, farszów, zup lub jako dodatek do ryb i mięsa.

BOROWIK (Boletus edulis)

Posiadają kapelusze o średnicy 3 – 18 cm, o kolorze od szarożółtego do ciemnobrązowego. W zależności od gatunku rosną od czerwca do października. Ich miąższ o bardzo intensywnym zapachu oraz smaku jest wysoko ceniony.

PIEPRZNIK – KURKA (Cantharellus sp.)

Mają kapelusze o średnicy do 1 cm do 7,5 cm, jest on nieco wypukły, potem delikatnie przypłaszczony, aż do wklęsłego. Kolor bardzo specyficzny – żółty. Rosną od maja do listopada, zazwyczaj w lasach liściastych i iglastych, bardzo często w gromadach. Posiadają bardzo przyjemny korzenny zapach i smak. Bardzo dobrze nadają się do duszenia, przyrządzania farszów, solenia, kwaszenia i marynowania.
KOŹLARZ (Leccinum sp.)

W zależności od gatunku kapelusz może mieć kolor biały, szary, czarny, żółty, brązowy, czerwony, pomarańczowy i zielony oraz ich odcienie. Zazwyczaj średnica kapelusza wynosi od 2,5 cm do 20 cm. Najczęściej można go spotkać w lasach liściastych (jednak gatunki koźlarza sosnowego oraz koźlarza świerkowego zbierzemy w pobliżu sosen oraz świerków).
… (aby zobaczyć resztę artykułu przejdź dalej)

Strony: 1 2 3