Literatura
Książki o tematyce kulinarnej są bardzo przydatne w każdej kuchni. Pozwalają poszerzyć wiedzę o interesującej nas kuchni, sposobie przygotowywania potraw oraz w jaki sposób sobie ułatwić pracę. Warto powiększać swoją kolekcję!
Poniżej zamieszczamy najlepsze książki o tematyce kulinarnej dotyczące przyrządzania ryb.
Ryby
Jak wędzić, grillować, marynować ryby? Świeżo wędzone ryby mają niepowtarzalny smak, zwłaszcza gdy trafią na talerz jeszcze gorące. Marynowanie ryb to doskonały sposób na dodanie smaku i aromatu rybom smażonym, pieczonym czy grillowanym. Dobrze przygotowana ryba z własnego grilla może być najlepsza na świecie! Warto poznać też sprawdzone zasady i przepisy na… Czytaj więcej
Ryby i owoce morza
Ryba tylko w piątki? Dzięki tym przepisom ryby z pewnością pojawią się w jadłospisach znacznie częściej – duszone, smażone, w sushi, w postaci klasycznej sałatki śledziowej czy jako egzotyczny mintaj w cieście miodowym. W naszej książce zamieściliśmy przepisy na każdą okazję. Pomogą one Państwu oczarować gości halibutem na piance z martini albo wyrafinowaną… Czytaj więcej
Ryby owoce morza i ślimaki sprawdzone przepisy
„Ryby” to dziesiąty tom piętnastotomowej serii.
Dowiesz się z niego m.in.:
* w czym najlepiej marynować ryby,
* jak przygotować ryby morskie, aby były nie tylko smaczne, ale też aromatyczne,
* dlaczego najlepiej kupować żywe raki oraz jak je oczyścić i ugotować,
* po czym poznać, że ostryga jest świeża,
* jak kroi się homara… Czytaj więcej
Ozdabianie potraw
Ponad 300 propozycji wyrafinowanych ozdób z owoców i warzyw, jaj masła i caista. Ozdabianie zimnych półmisków, koreczków i tortów… Czytaj więcej
Ryby. Kuchnia na co dzień i od święta
Ryby są smaczne i zdrowe. Warto jeść ryby, próbować różne gatunki. Przygotujesz z nich smaczne przekąski, pożywne zupy i wykwintne dania obiadowe. Karp, łosoś, sandacz, okoń, a także karmazyn, flądra, dorsz i inne popularne ryby słodkowodne oraz morskie umiejętnie przyrządzone skuszą… Czytaj więcej
Ryby na różne sposoby
Ogromny asortyment dostępnych na rynku ryb i egzotycznych owoców morza może onieśmielać, dlatego właśnie znany restaurator londyński i słynny ekspert kuchni rybnej Aldo Zilli postanowił napisać Ryby na różne sposoby „. Książka ta, to nic innego, jak kompendium wiedzy, niezbędnej do właściwej obróbki, przygotowania i podania ryb oraz… Czytaj więcej
Po prostu gotuj!
Pascal Brodnicki urodził się 5 września 1976 w Lille we Francji. Dla Francuzów jest Polakiem (mimo że nie ma polskiego akcentu), dla Polaków Francuzem. Gotowania uczył się w szkołach gastronomicznych w Lille i Saint Jean Pied de Port. Pracował w wielu restauracjach, ale z prawdziwą dumą wspomina… Czytaj więcej
Ryby i owoce morza. Z kuchennej półeczki
Ryby i owoce morza są bogate w witaminy i w potrzebne człowiekowi tłuszcze, dlatego stanowią zdrową alternatywę dla mięsa. Przyrządza się je szybko, co jest dziś niewątpliwą zaletą. Wszystkie przepisy podane są w prosty sposób, punkt po punkcie. Proponowane potrawy, sporządzane z najświeższych składników, są niezwykle aromatyczne i wspaniale… Czytaj więcej
Ryby i owoce morza. Szybko i smacznie
Proste i szybkie przepisy na potrawy z ryb i owoców morza.
Precyzyjne wskazówki krok po kroku.
Realny czas przygotowania.
Wartości odżywcze każdego dnia.
Wystarczy najbardziej podstawowe kuchenne wyposażenie.
Każdy przepis wypróbowany i dokładnie… Czytaj więcej
Ryby Lekkostrawne i pożywne zupy, dania z patelni, przekąski
Ryby to doskonałe danie na każdą okazję. Książka zawiera 120 atrakcyjnych przepisów dla zwolenników smażenia, gotowania, grillowania, duszenia i pieczenia. Smakowite receptury z całego świata doskonale łączą delikatny smak ryby z wyrazistymi sosami oraz pysznymi dodatkami. Ryby są nie tylko smaczne, ale także… Czytaj więcej
Ryby morskie przystawki oraz dania główne
Panuje opinia, że ryb jada się w Polsce zbyt mało, a jeśli już się jada, to podawane niezmiennie w ten sam sposób. Proponujemy więc Państwu skorzystanie z niezwykle interesujących przepisów, łatwych i szybkich do przygotowania, ale dających szansę rozkoszowania się wykwintnym smakiem potraw… Czytaj więcej
AROMATY I PRZYPRAWY
Podstawowe informacje
-Zakup, przechowywanie, suszenie, prażenie, rozdrabnianie, koncentrowanie i konserwowanie przypraw.
Udane kompozycje smakowe
-Urozmaicanie i harmonijne dopełnianie smaku mięsa, ryb, owoców i warzyw samodzielnie… Czytaj więcej
365 dań z grilla
365 przepisów na zdrowe, smaczne i łatwe do przygotowania potrawy z grilla Znane i nieznane przepisy z całego świata Tajniki szybkiego przygotowywania smakowitych dań przy minimalnych nakładach sił i środków Ta wielka księga grillowania to skarbnica przepisów na zdrowe i smaczne przystawki, przekąski, ryby, dania z owoców morza… Czytaj więcej
Wędzenie ryb
Wędzenie ryb morskich oraz słodkowodnych, świeżych o mrożonych. Dokładne wskazówki na temat utrwalania ryb: solenia, peklowania i dalszej obróbki z dokładnymi recepturami… Czytaj więcej
Sosy i dipy
W naszej książce zebraliśmy ponad 100 przepisów na rozmaite smakołyki do maczania, zanurzania, polewania i skrapiania. Przedstawiamy znane i lubiane tradycyjne sosy oraz takie, których skład może w pierwszej chwili wydać się nieco… Czytaj więcej
Sushi
Jeśli stawiasz pierwsze kroki w świecie sushi, nic dziwnego, że czujesz się lekko onieśmielony. Obcy język, egzotyczne zwyczaje i… kilkadziesiąt sposobów połączenia ryżu z rybą! Kulki ryżu przykryte wszelkiego rodzaju przysmakami morskimi, przekąski zawinięte w wodorosty. Książka zawiera dokładne… Czytaj więcej
Domowe wędzenie ryb
Autor książki odkrywa wszystkie tajniki wędzenia ryb. Przedstawia gatunki idealne do wędzenia. Doradza, w jaki sposób transportować i przechowywać ryby, jak je oczyszczać, skrobać i patroszyć. Uczy także właściwego filetowania i mrożenia. Stosując opisane metody wędzenia… Czytaj więcej
Sekrety dekorowania potraw
Czy jesteś zupełnym początkującym, czy też wytrawnym zawodowym kucharzem, ten praktyczny, wolny od specjalistycznego żargonu poradnik poprowadzi cię przez prezentacje potraw pasujące do każdego menu i sprawi, że z łatwością uzyskasz profesjonalny efekt końcowy… Czytaj więcej
Boże Narodzenie
Z tą książką przygotujesz przepyszne święta!
Prezentujemy receptury na tradycyjne dania wigilijne – np. zupę z suszonych owoców, uszka z grzybami czy kapustę z grochem – oraz potrawy rybne… Czytaj więcej
Przysmaki ze śledzi
Śledzie w dawnej kuchni polskiej były najpopularniejszymi rybami morskimi. Nie tylko przyrządzano je w dni postne, ale także podawano w formie przystawek na przyjęciach.
W niniejszej publikacji zebraliśmy receptury na przekąski i dania obiadowe ze śledzi świeżych, solonych oraz marynowanych.
Znajdziesz tu tatara ze śledzia, rolmopsy, sałatkę śledziową ze… Czytaj więcej