Mąka, kasze i ryż

Na świecie istnieje ponad 7000 odmian ryżu, jednak tylko kilkanaście jest powszechnie uprawianych.

RYŻ BIAŁY

Odmiana długoziarnista, wchłania w czasie gotowania 1,5 – 2 razy tyle wody ile waży. Czas gotowania to około 10 minut.

RYŻ BIAŁY

Odmiana krótkoziarnista, wchłania więcej wody w czasie gotowania (około 4,5 razy tyle wody ile waży). Bardzo łatwo się rozgotowuje, bardzo często jest przyrządzany na słodko.

RYŻ CZARNY

Jest odmianą nie łuskaną i dzięki temu zawiera więcej witamin oraz soli mineralnych. Ze względu właśnie na obecność łuski należy go dłużej gotować niż ryż biały.

RYŻ DZIKI

Właściwie nie jest ryżem, należy do traw a jak powszechnie wiadomo ryż jest zbożem. Z tego ryżu robi się sałatki, dodaje się do ryżu białego i używa do farszów.

RYŻ CZERWONY I BRĄZOWY

Są to odmiany ryżu nie łuskane i podobnie jak ryż czarny mają podobne właściwości.

Strony: 1 2