Owoce i orzechy

Historia uprawy owoców sięga już szóstego tysiąclecia przed naszą erę. W Chinach  już ponad 3000 lat temu hodowano morele i brzoskwinie, skąd umiejętność uprawy owoców przeniknęła do Indii, Persji, Armenii, Afryki Północnej i Wschodniej, a stamtąd do Europy. W Polsce od bardzo dawna zbierano dziko rosnące jagody, borówki i poziomki, następnie później rozpoczęto uprawę owoców takich jak: gruszki, jabłka, morele, czereśnie, maliny, śliwki, truskawki, porzeczki, rabarbar i agrest.

JABŁKA

Drzewo jabłoni jest jednym z najwcześniej uprawianych drzewek owocowych. Obecnie mamy do czynienia z ponad 10 tysiącami odmian jabłek, które różnią się aromatem, smakiem, kształtem, konsystencją, barwą, słodyczą i rodzajem miąższu. Owoce jabłoni mają bardzo dużą wartość odżywczą, zawierają przede wszystkim sole mineralne, cukier, kwasy organiczne, pektyny i białka. Jabłka dodaje się do puddingów, ciast, galaretek, lodów, omletów i tart. Można je smażyć w cieście i gotować oraz dodawać do makaronu i ryżu na słodko. Idealnie nadają się na musy, soki, kompoty, dżemy, konfitury, ocet, chutneye oraz znaną francuską wódkę – calvados. Można je również kwasić i marynować.

GRUSZKI (Pyrus sp.)

Na świecie obecnie jest ponad 5 tysięcy odmian tego owocu. Jako jeden z nielicznych owoców zawiera jod. Najpopularniejsze odmiany to: komisówka, lukasówka, kongresówka. Należy pamiętać że gruszki nie nadają się do długiego przechowywania, więc służą do robienia przetworów lub jedzenia na surowo. Można z nich robić zupy, musy, nadzienie do tart, ciast oraz bardzo delikatne i smaczne desery.

NEKTARYNKI (Prunus sp.)

Jest to owoc wyhodowany dzięki krzyżówce. Są bardzo podobne do brzoskwini, jednak są od nich twardsze, mniej soczyste i pozbawione meszku na skórce.

MORELE (Prunus armeniaca)

Owoc pochodzący z Chin. Przyrządza się z nich soli, dżemy, konfitury, kompoty i nalewki. Bardzo dobrze nadają się do sałatek i ciast, jednak najczęściej jada się je na surowo… (aby zobaczyć resztę artykułu przejdź dalej)

Strony: 1 2 3