Owoce i orzechy

BRZOSKWINIE (Prunus persica)

Ich cechą charakterystyczną jest delikatny smak i aromat oraz wyjątkowa soczystość. Niektórzy twierdzą, że jest to jeden z najszlachetniejszych owoców deserowych. Podobnie jak morele pochodzi z Chin, do dzisiaj na całym świecie uprawia się ponad 2 tysiące odmian. Nadają się do przyrządzania kompotów, konfitur, tart, sorbetów. Idealnie pasują do mięs.

CZEREŚNIE (Prunus avium)

Czereśnie pochodzą z Grecji. Są to owoce sezonowe i najczęściej spożywa się je świeże. Przyrządza się z nich kompoty, konfitury oraz nadzienie do ciast.

ŚLIWKI (Prunus sp.)

Owoce śliwki pochodzą z Persji. Obecnie istnieje około 6 tysięcy odmian, które różnią się barwą, kształtem, smakiem i wielkością. Przygotowuje się z nich dżemy, powidła, konfitury, marynaty, kompoty, sosy, nalewki i wódki.

MALINY (Rubus idaeus)

Dziko rosnące mają bardzo słodkie, aromatyczne owoce, jednak te pochodzące z upraw są większe, ale aromat mają słabszy. W Polsce najczęściej uprawia się odmianę czerwoną. Można je jeść na surowo, przyrządzać koktajle i desery. Z malin robi się galaretki, soki, dżemy i konfitury.

PORZECZKI (Ribes sp.)

Powszechnie uprawia się bardzo wiele odmian porzeczek. Sporo z nich rośnie dziko w różnych szerokościach geograficznych. Posiadają owoce (tzw. jagody) o barwie czerwonej, czarnej lub białej. Warto wspomnieć, iż czarna porzeczka zawiera bardzo dużo witaminy C oraz jod i bor. Robi się z nich dżemy, soki, wina i kompoty. Bardzo popularny jest likier Cassis z czarnych porzeczek.

WINOGRONA (Vitis vinifera)

Znane były już 6000 lat temu, pochodzą z Azji Mniejszej. Uprawia się je w Polsce, jednak jest to roślina która hodowana jest w ciepłym i gorącym klimacie. Owoce winogron są bardzo soczyste i aromatyczne. W zależności od gatunku ich skórka jest biała, fioletowa bądź zielona. Najczęściej wykorzystuje się je do produkcji wina, jednak można z nich robić również konfitury i soki, są idealne do sałatek i ciast oraz nadają się do jedzenia na surowo.

ŻURAWINY (Vaccinium oxycoccus)

Występuje głównie w północnych rejonach Europy, Ameryki i Azji. Wielkość jagody to 1 cm, są bardzo soczyste oraz bogate w witaminę C. Przyrządza się z nich dżemy, galaretki i soki.

BORÓWKI (Vaccinium vitis idaea)

Mają czerwone jagody (borówki brusznice). Są używane na przetwory oraz jako dodatek do indyka.

JEŻYNY (Rubus plicatus)

Zwane są również ożyną lub ostężyną. Są to owoce krzewu, które najlepiej smakują na surowo. Jednak niektórzy przyrządzają z nich syropy, soki i konfitury.

JAGODY CZARNE (Vaccinium myrillus)

W niektórych rejonach Polski nazywane są borówkami. Najlepiej smakują na surowo ze śmietaną i cukrem. Nadają się również do przyrządzania soków, konfitur, zup, dżemów oraz jako nadzienie do pierogów i ciast.

BORÓWKI AMERYKAŃSKIE

Są większe, łagodniejsze i słodsze od czarnych jagód. Nadają się zarówno do ciast jak i na przetwory.

POZIOMKI (Fragaria)

Rosną dziko w lasach i w górach, jednak można je uprawiać również w ogrodach. Te rosnące w lesie są mniejsze, ale bardziej aromatyczne. Najczęściej spożywa się je na surowo z cukrem i bitą śmietaną. Przyrządza się z nich też sok i konfitury.

TRUSKAWKI (Fragaria grandiflora)

Owoc pochodzi z Ameryki, natomiast europejskie odmiany wyhodowano dopiero w XVIII wieku. Zawierają dużo witamin, wapnia i żelaza. Najlepiej smakują na surowo. Można z nich przygotować dżemy, konfitury, koktajle i kompoty.

RABARBAR (Rheum)

jest to roślina pochodząca z Azji. Posiada duże liście, których łodygi są długi i grube, najczęściej o barwie czerwonej i zielonej. To właśnie one są jadalne (zawierają wiele kwasów organicznych). Nadaje się na kompoty, dżemy oraz na wino.

AGREST (Ribes grossularia)

jest bardzo powszechnie uprawiany jako ciernisty krzew. owoce zazwyczaj mają kształt kulisty lub nieco wydłużony. Mogą być koloru żółtego, białego lub czerwonego. Nadają się na dżemy, galaretki, kompoty i konfitury.

POMARAŃCZA (Citrus sinensis)

Uprawiana w krajach śródziemnomorskich, południowych stanach USA oraz w Afryce. Jednak pochodzi z Azji Południowo – Wschodniej oraz z Chin. Rozróżniamy dwie odmiany: słodką i gorzką. Gorzkie głównie używane są do produkowania likierów i przetworów. Chińczycy oraz Japończycy jedzą je smażone w syropie. Słodkie pomarańcze dzielimy na trzy kategorie: zwykłe (najbardziej popularne), czerwone (są mniejsze od zwykłych), pępkowe (posiadają grubą skórkę). Istnieją również mniejsze odmiany, np. pomarańcze mandarynkowe, tangerie i salustiana. Nadają się do spożywania na surowo, jako dodatek w sałatkach owocowych, tortów i potraw. Głównie służą do produkcji soków, galaretek i wyrobów cukierniczych.
… (aby zobaczyć resztę artykułu przejdź dalej)

Strony: 1 2 3