Przyprawy

Przyprawy

Przyprawy nie mają wartości odżywczych, jednak są niezbędnym składnikiem potraw. Nadają im smak i aromat. Przyprawy same w sobie pobudzają apetyt i ułatwiają trawienie, jednak należy je stosować z umiarem, aby nie przesłoniły właściwego smaku potrawy. O ile to możliwe należy kupować przyprawy nie zmielone i mleć bezpośrednio przed użyciem. Jednak zmielone przyprawy można odświeżyć podgrzewając na patelni bez tłuszczu.

SÓL

Prawdopodobnie pierwsza substancja która znalazła zastosowanie przy przyprawianiu potraw. W życiu codziennym wykorzystujemy sól kamienną oraz morską. Dodawana z umiarem służy do wydobycia smaków produktów, tłumi kwas i tonuje słodycz potraw. Służy również do konserwowania mięs, grzybów, ryb oraz warzyw.

PIEPRZ

Pieprz czarny, biały i zielony to owoce tej samej rośliny poddawane jedynie różnej obróbce. Zielone owoce dodaje się w całości do sosów. Po fermentacji i ususzeniu na słońce stają się czarne i ta forma ma największe zastosowanie w kuchni, w całości do zup i wywarów, a po zmieleniu do przyprawiania potraw. Natomiast pieprz biały uzyskuje się usuwając z zielonego pieprzu zewnętrzną warstwę. Jest on o wiele łagodniejszy i wykorzystuje się do przyprawiania potraw z ryb i jasnych sosów.

PIEPRZ SECZUAŃSKI

Nie jest spokrewniony z pieprzem, ale jest tak samo ostry. Jest składnikiem mieszanek przypraw np. „pięciu zapachów”. Używany do dań… (aby zobaczyć resztę artykułu przejdź dalej)

Strony: 1 2 3