Przyprawy

egzotycznych.

PIEPRZ DŁUGOKŁOSY

Jest spokrewniony z czarnym pieprzem i ma bardzo podobne zastosowanie.

PAPRYKA CHILI

Papryka chili lub cayenne są to małe, bardzo ostre w smaku owoce papryki krzewiastej, która pochodzi z Ameryki Południowej. Występuje w formie świeżej, suszonej lub sproszkowanej nazywane są chili lub pieprzem cayenne. Należy je stosować ostrożnie, gdyż w smaku jest ostrzejsze od pieprzu. Są podstawowym składnikiem sosów chili i tabasco oraz wielu past i mieszanek przyprawowych.

ZIELE ANGIELSKIE

Są to jagody drzewa korzennika lekarskiego rosnącego głównie na Jamajce. Używane do marynat i wywarów. Dodawane do kiełbas, pikli oraz ketchupu.

JAŁOWIEC

Jałowiec są to ususzone jagody krzewu jałowca pospolitego. Posiadają charakterystyczny gorzko – słodki smak. Wykorzystywane są do potraw z dziczyzny, bigosu, marynat, sosów i wyroby jałowcówki.

SZAFRAN

Szafran to pomarańczowe znamiona kwiatów szafranu uprawnego. Często stosowany do barwienia potraw, nadaje im również aromat.

KMINEK

Jest bardzo popularny w kuchni polskiej. Stosuje się go do posypywania chleba i pieczonych kartofli, dodawany do potraw z kapusty, do sera służy do wyroby nalewek.

GOŹDZIKI

Są to suszone pączki kwiatowe drzewa rosnącego w Indonezji. Są składnikiem mieszanki przypraw. Dodawane są do kompotów, słodkich sosów, marynowanych gruszek, ciast i deserów oraz do grzanego wina i piwa.

KARDAMON

Występuje w wielu odmianach jako suszone nasiona. Są składnikiem mieszanki curry. Używane są do puddingów, likierów, ciast i parzenia kawy.

GAŁKA MUSZKATOŁOWA I MACIS

Jako przyprawy z drzewa muszkatołowego używa się zarówno gałki, jak i osnówki która otacza nasiono tzw. kwiatu muszkatołowego lub macis. Gałka dodawana jest do pasztetów, sosów, pierników, farszów, potraw duszonych i ponczu. Natomiast kwiat dodawany jest do sosu beszamelowego, dań ze skorupiaków, zup oraz sufletów.

ANYŻ

Odmiana gwiazdkowa posiada bardzo mocny aromatyczny olejek. Jest składnikiem mieszanek przypraw. Przede wszystkim stosowany do aromatyzowania polew do ciast i wyrobu anyżówki.

KOLENDRA

Używa się jej do ciast, marynat, przetworów, do wyrobu nalewek i kiełbas.

WANILIA

Jest owocem pnącza rosnącego w Ameryce Południowej. Używa się jej przede wszystkim do ciast i deserów. Często zastępuje się ją mniej aromatyczną, ale… (aby zobaczyć resztę artykułu przejdź dalej)

Strony: 1 2 3