Przyprawy

znacznie tańszą syntetyczną waniliną.

IMBIR

Wykorzystuje się korzeń imbiru lekarskiego oraz korzenie spokrewnione z nim rośliny: imbir aromatyczny lengkuasi, alpinii lekarskiej oraz lengkasi. Korzeń tej przyprawy jest bardzo soczysty i aromatyczny. Najlepiej używać świeżych pokrojonych w płatki lub posiekanych korzeni. Najczęściej dodawany jest mielony do pasztetów, pierników, sosów, zup i napojów. Występuje również w formie suszonej.

CYNAMON

Jest to suszona kora drzewa cynamonowca cejlońskiego. Najczęściej sprzedawana sproszkowana lub w kawałkach. Stosuje się ją do kompotów, potraw z ryżu, ciast (pierników), marynat, deserów oraz grzanego wina.

OSTRYŻ DŁUGI TURMERIK

Jest to przyprawa pochodząca z Azji Południowo – Wschodniej. Znany jest też pod nazwą żółty imbir lub kurkuma. Suszone oraz sproszkowane kłącza przypominają w smaku imbir. Znajdują zastosowanie głównie jako barwnik (często zastępują szafran, ale nie w aromacie i smaku). Są składnikiem curry, dodaje się je do fasoli, ryżu, pikli i chutneyów.

KOZIERADKA POSPOLITA FANGERIK

Pochodzi znad Morza Śródziemnego. Nasiona tej rośliny z rodziny motylkowatych przed zmieleniem i użyciem ogrzewa się, w celu wydobycia aromatu. Wchodzą w skład proszku curry i bułgarskiej czubricy.

 

 

Strony: 1 2 3