Ryby i owoce morza

DORSZ

Jest rybą z rodziny dorszowatych, występująca w bardzo wielu podgatunkach. Można ją spotkać w wodach północnego Oceanu Atlantyckiego oraz Spokojnego z przylegającymi do nich morzami, np. Morza Bałtyckiego. Osiąga długość nawet do 1,5 m. Posiada mięso chude, białe, lekko strawne i niskokaloryczne. Nadaje się do smażenia bądź panierowania oraz zapiekania (łatwo się rozpada w trakcie gotowania). Z dorsza można również spożywać wątróbki (świeże lub konserwowane w oleju) oraz ikrę.

JESIOTR

Jest rybą wędrowną, żyjącą w Morzu Czarnym i Kaspijskim. Jest bardzo dużą rybą (jej długość dochodzi do 3 m i może ważyć nawet do 100 kg). Ikra tej ryby wykorzystywana jest jako kawior. Należy pamiętać by przed przyrządzeniem jesiotra sparzyć, zdjąć z niego twardą skórkę i zamarynować. Nadaje się on do duszenia, gotowania, pieczenia, marynowania czy wędzenia. Zjada się go zarówno na zimno jak i na gorąco. Bardzo dobrze smakuje z różnego rodzaju sosami m.in. kaparowym, musztardowym, pieczarkowym i cytrynowym.

KARP

Jest rybą słodkowodną, tradycyjnie podawaną na Wigilię. Jego hodowla zaczęła się już w XIII wieku. Mięso karpia jest bogate w białko, soczyste, ości są dość grube, dzięki temu łatwe do usunięcia. W hodowli osiąga najczęściej 1 – 4,5kg, w warunkach naturalnych nawet do 1 m długości i 30kg wagi. Najlepsze są młode karpie, tzw. mleczaki. Przyrządza się je… (aby zobaczyć resztę artykułu przejdź dalej)

Strony: 1 2 3 4