Sosy dipy i dodatki

Poniższe informacje umożliwią odpowiedni dobór dodatków w zależności jaką rybę chcemy przyrządzić. Bogactwo sosów oraz dipów pozwoli wydobyć smak potrawy oraz nadać jej niepowtarzalny charakter.

Wyróżniamy kilka podstawowych rodzajów sosów.

SOSY ZIMNE – to takie sosy, których temperatura podawania jest identyczna bądź niższa od pokojowej. Najczęściej podaje się je do deserów oraz potraw zimnych. Masła i sosy majonezowe podaje się też do smażonych i gotowanych warzyw, mięs lub ryb.

1. Sos chrzanowy (100g chrzanu, 100ml śmietany, 3 łyżki wywaru mięsnego, 2 ugotowane żółtka na twardo, cukier, sól, sok z jednej cytryny) – myjemy chrzan, obieramy i ścieramy na tarce. Mieszamy go z gorącym wywarem i śmietaną. Przecieramy żółtka przez sito i łączymy z chrzanem. Wszystko doprawiamy cukrem, solą i sokiem z cytryny. Chłodzimy. Podajemy do jajek na twardo, wędlin, do pieczonej białej kiełbasy, ryb oraz potraw w galarecie.

2. Sos chrzanowo – jabłkowy (100g chrzanu, 100g jabłek, 200ml śmietany, cukier, sól, sok z połowy cytryny) – myjemy chrzan, obieramy i trzemy na tarce, następnie dodajemy do niego śmietanę. Dodajemy starte jabłka i na koniec doprawiamy solą, cukrem i sokiem z cytryny.

3. Sos śmietanowy z musztardą (250ml śmietany, 3-4 łyżki musztardy, dwa żółtka ugotowane na twardo, biały pieprz, cukier, sól) – przecieramy żółtka przez sitko i mieszamy z resztą składników. Doprawiamy do smaku.

4. Sos śmietanowy z majonezem (150ml śmietany, łyżka musztardy, 100ml majonezu, sól, cukier, sok z jednej cytryny, biały pieprz) – wszystkie składniki mieszamy razem i doprawiamy.

5. Sos cumberland (jedna pomarańcza, dwie szalotki, 100ml porto, jedna cytryna, 200g galaretki z czerwonych porzeczek, łyżka octu winnego, biały pieprz, imbir, sól) – cytrynę i pomarańczę myjemy i obieramy ze skórki, kroimy w julienne i gotujemy przez 5 minut w wodzie. Obieramy cebulki, siekamy, parzymy i odsączamy. Dodajemy do galaretki porto, sok z pomarańczy i cytryny, cebulkę oraz obgotowane skórki. Doprawiamy do smaku octem, solą i pieprzem.

MASŁA AROMATYCZNE – bardzo mocno schłodzone kulki, krążki lub kawałki masła – zazwyczaj utartego z ziołami, zmielonymi rakami lub filetami anchois – podawana na pieczonych rybach lub mięsie, gotowanych warzywach (pełnią one rolę sosu). Są również… (aby zobaczyć resztę artykułu przejdź dalej)

Strony: 1 2 3 4 5