Ryba pierwsze kroki

Podstawowa wiedza o rybach, ich przygotowaniu oraz sposobach gotowania jest kluczem do sukcesu w postaci przepysznej potrawy. Warto również zajrzeć do polecanej przez nas literatury, która pozwoli rozszerzyć wiedzę przydatną w kuchni oraz w trakcie gotowania ryb i owoców morza.

Prawdopodobnie nikogo nie trzeba namawiać do jedzenia dań z ryb. Przede wszystkim ryby są bogatym źródłem pełnowartościowego białka. Jednak żeby ryba zachowała swoje wartości odżywcze należy ją w odpowiedni sposób przyrządzić. Należy ją dusić w niewielkiej ilości płynu co zapobiegnie utracie większości witamin. Do smażenia najlepiej jest używać wysokiej jakości oliwy (zamiast tłuszczy zwierzęcych). Dodatkowym atutem smażenia ryby na oliwie jest podniesienie w ten sposób jej walorów smakowych. Warto jednak pamiętać, iż najzdrowsza jest ryba grillowana z dodatkiem… (aby zobaczyć resztę artykułu przejdź dalej)

Strony: 1 2 3